Svet

Sijarto: Evropa srlja u katastrofu jer je u stanju ratne psihoze

Ministar spoljnih poslova Mađarske uveren je da na današnjem sastanku evropskih diplomata neće biti reči o zaustavljanju sukoba
Sijarto: Evropa srlja u katastrofu jer je u stanju ratne psihozewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Evropa se u svakom smislu približava katastrofi jer nije spremna da se odrekne ratne psihoze, izjavio je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

"Evropa se sve više približava katastrofi – nažalost, u svakom smislu. Sada je moguće sprečiti još veću katastrofu i spasti hiljade života, ali zarad toga je neophodno osloboditi se vojne psihoze. Ali ja (odavno) nemam iluzija da će se to dogoditi na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba Mađarska je bila dosledna u tome da ne šalje oružje Ukrajini, a više puta je isticala da sankcije uvedene Rusiji, pre svega one koje se odnose na tamošnje energente, štete upravo Evropi a ne Ruskoj Federaciji.

U martu 2022. mađarski parlament je doneo odluku o zabrani isporuke oružja Ukrajini. Sijarto je tada istakao da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive Mađari, a snabdevanje oružjem preko njene teritorije učinilo bi je legitimnim vojnim ciljem Ruske Federacije. 

Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za početak mirovnih pregovora.

image