Svet

Nemci prvi put izabrali kandidata desnice na lokalnim izborima

Glasače nije zaustavila činjenica da je regionalni ogranak AfD-a u Tiringiji nadzire nacionalna obaveštajna služba
Nemci prvi put izabrali kandidata desnice na lokalnim izborimawww.globallookpress.com © Martin Schutt

Robert Zeselman iz desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) izabran je u drugom krugu izbora za upravnika okruga Zoneberg, u saveznoj pokrajini Tiringiji, što je prvi put u Nemačkoj da kandidat desničarske stranke osvoji neku visoku lokalnu funkciju, piše "Euraktiv".

Zeselman je dobio 52,8 odsto glasova, iako su se sve ostale stranke u trci, uključujući Socijaldemokrate, Zelene i Levicu, udružile protiv njega podržavajući njegovog protivkandidata iz konzervativne CDU.

Glasače u okrugu nije odvratila ni činjenica da je regionalni ogranak AfD-a u Tiringiji nadzire nemačka nacionalna obaveštajna služba.

Inače, AfD-u raste popularnost širom zemlje. Nekoliko nedavnih anketa pokazalo je da je AfD pretekla stranku SPD kancelara Olafa Šolca i postala druga po snazi, iza konzervativne unije CDU i CSU.

Ovaj uspon ohrabrio je AfD da donese odluku da učestvuje na izborima za kancelara 2025. godine.

U međuvremenu, pobeda AfD-a u Zonebergu verovatno neće ostati usamljena, posebno ne u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Ova stranka prema svim anketama je naročito snažna u nekim regionima bivše DDR-a.

Kancelar Šolc je nedavno izjavio da bi pobeda AfD-a mogla da ugrozi privredni rast regiona.

image