Svet

En-Bi-Si: Bajdenova prednost u odnosu na Trampa u nivou greške ankete

Trenutni predsednik ima 49 odsto podrške glasača, dok je Tramp dobio 45 odsto glasova
En-Bi-Si: Bajdenova prednost u odnosu na Trampa u nivou greške ankete© Tanjug/AP Photo/Al Goldis

Trenutni američki predsednik Džozef Bajden osvojio bi blagu prednost u hipotetičkom revanšu na izborima 2024. godine, pokazuje anketa En-Bi-Si Njuza. Ispitivanje, međutim, ne daje prevelike nade Bajdenovom timu, budući da je njegova prednost na nivou margine greške.

Bajden je imao podršku od 49 odsto anketiranih, dok je njegov prethodnik dobio 45 odsto glasova. Najveću prednost trenutni predsednik dobio je među crnim glasačima, dok je njega Tramp "ušio" među seoskim biračima.

Trampova podrška među republikancima porasla je na 51 odsto u odnosu na 46 odsto podrške koliko je imao u aprilu, što sugeriše da njegova savezna optužnica zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima – nema nikakvog uticaja na stav birača.

Da je Bajdenovo fizičko i mentalno zdravlje pretnja za obavljanje predsedničke funkcije, veruje 68 odsto glasača, dok 55 odsto ispitanih misli da ima razloga za zabrinutost i zbog Trampovog zdravlja.

Uoči novih izbora i jedna i druga strana potvrdile su svoje stavove i aktuelnim političkim temama poput abortusa. Tramp je izgleda i pooštrio svoju poziciju, ističući tokom govora pred evangelističkim hrišćanskim biračima u subotu da "savezna vlada ima vitalnu ulogu u zaštiti nerođenog života".

Demokrate kreću u kampanju šaljući poruke o pravima na abortus, i na taj način, kako primećuje "Blumberg" koriste ranjivost republikanaca jer birači u velikoj meri osuđuju odluku Vrhovnog suda da poništi odluku u slučaju "Roj protiv Vejda" (koja je ženama dala pravo na abortus).

Među republikanskim glasačima u preliminarnim anketama guverner Floride Ron DeSantis zaostao je sa oko 22 odsto podrške. Podrška jednom drugom kandidatu republikanaca bila je jednocifrena, dodaje "Blumberg".

Anketa je rađena od 16. do 20. juna na 1.000 registrovanih birača i ima marginu greške od plus ili minus 3,1 procentnih poena. 

image