Svet

"Njujork tajms": 15 odsto američkih "bredlija" uništeno u Ukrajini

Prema članku koji je objavljen, 17 od 113 "Bredlija" koje su SAD isporučile Ukrajini, oštećeno je ili uništeno
"Njujork tajms": 15 odsto američkih "bredlija" uništeno u UkrajiniGetty © Sean Gallup

Ukrajinska prolećna ofanziva Kijeva je već koštala na više od desetine borbenih vozila "bredli" koje je obezbedio Vašington, piše "Njujork tajms".

Pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, list navodi da je Ukrajina započela svoju operaciju početkom juna, od kada je uništeno desetine ukrajinskih oklopnih vozila i tenkova, uključujući i one zapadne proizvodnje.

Prema članku koji je "Njujork tajms" objavio u ponedeljak, 17 od 113 "Bredlija" koje su SAD isporučile Ukrajini, oštećeno je ili uništeno. To je 15 odsto od ukupne nabavke, konstatuje list i dodaje da su u tom smislu posebno opasna za napredovanje ukrajinskih trupa velika ruska minska polja.

"Ravan, otvoreni teren na jugoistoku Ukrajine čini kontraofanzivu teškim poduhvatom jer ukrajinske trupe praktično nemaju gde da se zaklone", piše list.

"Njujork tajms" tvrdi da ruski jurišni helikopteri KA-52 predstavljaju dodatnu pretnju jer su, navodno, uspeli da izvedu raketne udare izvan dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Kao rezultat toga, ukrajinska kontraofanziva je zaustavljena u nekim oblastima, a vojnici ponovo procenjuju svoju taktiku, tvrde upućeni izvori. 

Ukrajinski vojnici preneli su novinarima da su se "Rusi ukopali, miniraju i da su spremni".

Sa druge strane, zvaničnici u Kijevu, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, pokušavaju da uvere javnost da su glavne bitke tek pred njima.

image