Svet

Lukašenko: Vojska u stanju pune borbene gotovosti, opozicija planirala prevrat u Belorusiji

Živimo u miru, jer se trideset godina spremamo za rat, rekao je predsednik Belorusije
Lukašenko: Vojska u stanju pune borbene gotovosti, opozicija planirala prevrat u Belorusijiwww.globallookpress.com © Bai Xueqi

Izdao sam naređenje da se vojska dovede u stanje potpune borbene gotovosti, rekao je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko komentarišući poslednja dešavanja u Rusiji.

Ono što se u subotu zbilo "bilo je bolno gledati", rekao je i dodao da je situacija bila teška ne samo za njega, već i mnoge građane Belorusije, jer, kako je objasnio, "otadžbina je jedna". 

U isto vreme, Lukašenko je otkrio da su i u Belorusiji, nakon subotnjih dešavanja, počele da kruže glasine da se opozicija priprema da izazove oružanu pobunu, zbog čega je i doneo odluku da se borbena gotovost vojske podigne na najviši nivo. 

Tome se, kako je kazao, nije usprotivio niko, čak ni po društvenim mrežama - ni žene, ni deca, shvatajući da vojska mora biti spremna da odreaguje ako u Belorusiju požele da se vrate oni građani koje se danas na frontu bore za Ukrajinu, a koji žele da izazovu probleme i u Belorusiji.

"Moramo biti jači od savremenih pretnji koje bi da naruše mir za koji su pre više decenija život dali naši očevi i dedovi. Trideset godina spremamo se za potencijalan rat, zbog čega danas i živimo u miru. Do obojenih revolucija ne može doći ukoliko za to nema osnova. Današnji Belorusi imaju sreću da su se rodili i da sada žive pod mirnim nebom. Ali mi i vojnici znamo vrlo dobro da je život bez rata rezultat svakodnevnog mukotrpnog rada", rekao jeLukašenko.

Pretnje, kako je objasnio predsednik, ponovo dolaze sa Zapada, a današnja generacija Belorusa mora da prođe kroz ova iskušenja i pokaže da je jača od novih pretnji.

"Pogranična služba Belorusije faktički svakodnevno registruje provokacije na granici sa zemljama koje ulaze u NATO", izjavio je.

Ipak, kako kaže, Belorusija ima snage i sredstva da se odupre pretnjama koje dolaze od zapadnih zemalja:

"Istorija pamti da Belorusi umeju da zaštite svoju zemlju. Mi smo bili i bićemo jači od bilo kakvih izazova".

O Zapadu i eskalaciji konflikta u Ukrajini: Ako Rusija padne, svi ćemo izginuti

Lukašenko je istakao da "pretnja od izbijanja novog globalnog konflikta nikada nije bila tako blizu kao danas", jer Belorusiju i ceo region "još jednom pokušavaju da unište i da dezorijentišu narod", dok je u isto vreme u toku "jačanje vojnog potencijala i širenje zemalja NATO koje je bez presedana". 

"Na svaki način pokušavaju da eskaliraju situaciju i usade svoja pravila pri kojim više neće biti ni naših zemalja, ni naroda. Moj stav je da ako Rusija padne, svi ćemo ostati pod ruševinama, svi ćemo izginuti".

On je ponovio da se provokacije na granici sa zemljama NATO nastavljaju, te da se radi o provokacijama koje pretpostavljaju korišćenje dronova i prebacivanje trupa, dok Ukrajina, sa druge strane, na granici sa Belorusijom podiže zidove i minira pogranični teren.

image