Svet

Istorijski izborni uspeh AfD-a brine vladajuću garnituru Nemačke

Stranka je privukla veliki broj birača zbog rastućeg broja migranata, kao i suprotstavljanjem vladinim planovima da podstakne zelenu tranziciju
Istorijski izborni uspeh AfD-a brine vladajuću garnituru Nemačkewww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte

Alternativa za Nemačku (AfD) će nakon uspeha na nedeljnim izborima u Zonebergu prvi put u istoriji imati svog čoveka na dužnosti čelnika jednog nemačkog okruga. Imajući u vidu da je AfD u anketama pretekao socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca, sve to izaziva zabrinutost zbog jačanja desničarske partije, navodi "Politiko".  

Kandidat AfD-a Robert Zeselman (50) je u drugom krugu izbora u okrugu koji se nalazi na jugu pokrajine Tiringije osvojio 52,8 odsto glasova, odnosno apsolutnu većinu, potvrdila je Izborna komisija.

Kandidat CDU Jirgen Keper je osvojio 47,2 odsto glasova, iako su ga podržale sve ostale partije: Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali.

Jedna od poslanica Zelenih rekla je da je "poražena" rezultatima, ali je ocenila da Zoneberg - jedan od najmanjih okruga u Nemačkoj, sa svega 48.000 glasača - ne može da se poredi sa ostatkom Tiringije, a kamoli sa Nemačkom. 

Ipak, pobeda krajnje desnice na lokalnim izborima, samo je deo sveobuhvatnijeg rasta popularnosti AfD-a. Najnovije istraživanje koje je sproveo "Politiko" pokazuje da je AFD pretekao Šolcov SPD i postao druga najpopularnija partija u Nemačkoj. 

Ekstremna desnica je posebno jaka u državama nekadašnje Istočne Nemačke koje, uprkos ujedinjenju, i dalje imaju niže stope zaposlenosti i ekonomskog razvoja. AfD trenutno vodi u anketama u istočnim državama Brandenburg, Saksonija i Tiringija, koje čekaju izbori sledeće godine.

Zelena tranzicija neće biti laka

Stranka je u skorije vreme privukla veliki broj birača zbog rastućeg broja migranata, kao i suprotstavljanjem vladinim planovima da podstakne zelenu tranziciju, posebno novom zakonu koji zabranjuje grejanje na gas i lož ulje u novim zgradama.

Suočen sa široko rasprostranjenim kritikama da je kontroverza oko novog zakona o grejanju doprinela usponu krajnje desnice, Šolcov portparol Štefen Hebestrajt je poručio da vlada ima jasan koncept za zelenu tranziciju i da je na dobrom putu, ali da Nemačka još uvek nije stigla do cilja. 

Ne pominjući eksplicitno AfD, Hebestrejt je takođe upozorio da "suprotstavljanje grupa jednih protiv drugih, a možda i pravljenje migranata odgovornim za nešto za šta oni uopšte nisu odgovorni, svakako nije recept koji bi ovu zemlju vodio u dobru budućnost".

Šolc je u prošlonedeljnom govoru priznao da zelena tranzicija "neće biti laka" i naglasio da vlada mora da pruži ubedljive odgovore građanima koji su zabrinuti zbog potencijalno skupih koraka u odvikavanju Nemačke od fosilnih goriva.

"U suprotnom, oni koji u političke svrhe zloupotrebljavaju strah i neraspoloženje javnosti postaće još popularniji", upozorio je Šolc. 

image