Si-En-En objavio snimak Trampovog razgovora o poverljivim dokumentima iz 2021.

Američki mediji dobili su audio snimak na kojem Donald Tramp, navodno, priznaje da je čuvao poverljiva dokumenta nakon što je napustio Belu kuću

Si-En-En navodi da su dobili audio snimak sastanka u Bedminsteru, Nju Džersi, iz 2021. na kome se čuje predsednik Donald Tramp kako priča o poverljivim dokumentima koja nije "deklasifikovao".

Si-En-En je snimak, na kojem se čuje kako bivši predsednik prelistava papire i govori: "Ovo je veoma poverljivo", predstavio kao ključni dokaz u istrazi protiv Trampa koji se izjasnio da nije kriv po federalnim optužbama za pogrešno rukovanje osetljivim podacima.

Na snimku od dva minuta čuju se Tramp i njegovi saradnici kako se šale na račun mejlova Hilari Klinton koja je rekla da su oni "tajne informacije".

"Hilari bi to stalno štampala, znaš. Svoje privatne mejlove", čuje se jedan Trampov saradnik.

"Ne, ona bi to poslala Entoniju Vineru", odgovorio je Tramp, misleći na bivšeg demokratskog kongresmena, što je izazvalo smeh u prostoriji.

Tramp na snimku govori i "ovo su papiri" i poziva se na nešto što on naziva "veoma poverljivo" i čini se da pokazuje drugima u prostoriji.

Kako navodi Bi-Bi-Si, čini se da je to audio snimak na koji se pozivaju savezni tužioci u svojoj optužnici protiv bivšeg predsednika. Tužioci navode da je tokom pisanja memoara pokazao poverljiva dokumenta ljudima bez bezbednosne provere u dva navrata.

Tramp se suočava sa 37 tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata i ometanje napora vlade da ih vrate. On je odbacio optužbe i rekao da je skinuta tajnost sa svih dokumenata koje je poneo sa sobom iz Bele kuće.

Tokom razgovora, koji su u objavili Si-En-En i "Vašington post", Tramp se čuje kako priča o dokumentu o mogućem napadu na Iran.

"Rekao je da želim da napadnem Iran. Zar nije neverovatno?... Imam veliku gomilu papira, ova stvar je upravo iskrsla. Vidi", čuje se Tramp. "Vidite, kao predsednik mogao sam da skinem oznaku tajne. Sada ne mogu, znate, ali ovo je još tajna."

U prošlonedeljnom intervjuu za "Foks njuz", Tramp je negirao da je pokazivao poverljiva dokumenta ljudima koji nisu ovlašćeni da ih vide.

"Nije postojao nikakav dokument. To je bila ogromna količina papira i svega ostalog o Iranu i drugim stvarima", rekao je Tramp.