Svet

"Global tajms": Kina podržava Rusiju i veruje da će održati nacionalnu stabilnost

Putin je okončao pobunu "Vagnera" za vrlo kratko vreme, pokazavši da je sposoban reši problem, ali Zapad neće propustiti ovu priliku za raspirivanje unutrašnjih sukoba u ruskoj politici, napominju kineski stručnjaci
"Global tajms": Kina podržava Rusiju i veruje da će održati nacionalnu stabilnostwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Peking u potpunosti podržava napore Moskve da stabilizuje situaciju u zemlji nakon kratkotrajne pobune "Vagnera", saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"To su unutrašnja pitanja Rusije", izjavila je portparolka kineskog MSP Mao Ning i dodala da, "kao prijateljski sused i sveobuhvatni strateški partner u novoj eri, Kina podržava Rusiju u održavanju nacionalne stabilnosti i postizanju razvoja i prosperiteta."

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova je takođe potvrđeno u nedelju da su ruski zvaničnici razgovarali sa svojim kineskim kolegama o brojnim pitanjima, uključujući i pobunu. Prema saopštenju ruskog MSP, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko sastao se sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom tokom radne posete Pekingu.

"Kineska strana je izrazila podršku naporima rukovodstva Ruske Federacije da stabilizuje situaciju u zemlji u vezi sa događajima od 24. juna i potvrdila svoj interes za jačanje kohezije i dalji prosperitet Rusije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Takođe je konstatovano da dva naroda visoko cene trenutno stanje međusobnih odnosa i potvrdili spremnost da ih dalje razvijaju.

Kineski stručnjaci: Narativi u zapadnim medijima deo kognitivnog rata protiv Rusije

Među raznim komentarima koji su se mogli naći u zapadnim medijima o kratkotrajnoj pobuni "Vagnera" bilo je i onih koji su u njoj videli priliku da kritikuju kinesko-ruske odnose, a što kineski stručnjaci smatraju u u skladu sa zluradim motivima i neprijateljskih narativa Zapada koji ciljaju na Peking od eskalacije ukrajinske krize, piše "Global tajms", nezvanično glasilo KP Kine.

Takođe, kineski stručnjaci napominju da je rusko rukovodstvo bilo daleko efikasnije u suzbijanju pobune nego što se zaključuje iz pisanja zapadnih medija, te da su neke zapadne zemlje razočarane što nisu bolje iskoristile tu situaciju na vreme.

"Putin je okončao 'Vagnerovu' pobunu za vrlo kratko vreme, pokazavši da je sposoban reši problem, ali Zapad neće propustiti ovu priliku za raspirivanje unutrašnjih sukoba u ruskoj politici", rekao je vojni ekspert Song Žongping za list blizak Komunističkoj partiji.

Preuveličavanje posledica pobune je u skladu sa kognitivnim ratom koji Zapad vodi protiv Rusije, ocenjuje predavač na Kinesko-Šangajskoj organizaciji za saradnju Cui Heng.

Kako navodi, pobuna je ugušena za kratko vreme sa ograničenim uticajem na Putinov autoritet.

"Umesto da definišemo to kao pravu pobunu, na nju pre treba gledati kao borbu za moć, jer Prigožin nije izašao sa sloganima protiv Putina niti ciljao na Putinov autoritet", kaže Cui.

Preterana zainteresovanost Zapada za poziciju Pekinga

Anonimni stručnjak za međunarodne odnose iz Pekinga je za "Global tajms" napomenuo da se u preteranoj zainteresovanosti Zapada za stav Kine može videti pokušaj da se Peking lažno predstavi kao pristrastan po pitanju sukoba u Ukrajini.

"Pozicija Kine je odgovorna jer poštujemo suverenitet drugih zemalja i verujemo da spoljne sile ne bi trebalo da se mešaju u njihove unutrašnje stvari. U vezi sa 'Vagnerovim' incidentom, nadamo se stabilnoj Rusiji kao i stabilnoj Evropi", navodi on.

Kratkotrajna pobuna privatne vojne kompanije "Vagner" pokrenuta je prošlog petka. Šef kompanije Jevgenij Prigožin najavio je "marš pravde" ka Moskvi nakon što je optužio rukovodstvo ruske vojske da je izvršila napad na jedan kamp "Vagnera", što je rusko Ministarstvo odbrane odbacilo kao "provokaciju".

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin označio je u subotu ujutro postupke "Vagnera" kao izdaju i "zabijanje noža u leđa" ruskoj zemlji i narodu.

Kasnije tog dana, Prigožin je pristao da obustavi ustanak i povukao svoje snage u zamenu sa "bezbednosne garancije", kao deo dogovora u kojem je posredovao belorusko predsednik Aleksandar Lukašenko.

image