Svet

Kongres SAD traži od Bajdena kasetne bombe za Ukrajinu

Sjedinjene Države imaju moćan arsenal takve municije – zalihe su procenjene na tri miliona – koje se može ispaliti iz haubica kalibra 155 mm prvi put dostavljenih Ukrajini prošle godine
Kongres SAD traži od Bajdena kasetne bombe za Ukrajinuwww.globallookpress.com © MOD Russia

I republikanci i demokrate u Kongresu SAD pozivaju administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da pošalje kasetne bombe u Ukrajinu ne bi li "pogurali" ukrajinsku ofanzivu koja ima poteškoće da probije rusku odbranu, ali upotreba takvog oružja upitna je sa stanovišta humanitarnog prava, piše "Forin polisi".

U pismu upućenom Bajdenu predstavnici dvostranačke grupe na čelu Helsinške komisije pozvali su Belu kuću da pošalje dvonamensku poboljšanu konvencionalnu municiju (DPICM), što je formalni naziv za kasetno naoružanje.

Pritisak na slanje kasetnih bombi je intenziviran i unutar američke administracije i na Kapitol hilu pošto Pentagon sprema nove pošiljke kijevskom režimu, počev od haubica do borbenih aviona F-16.

"Isporuka DPICM-a Ukrajini pružila bi moćnu priliku ukrajinskim oružanim snagama u borbi protiv ruske vojske. Hajde da upotrebimo ovaj neiskorišćeni, ogroman arsenal zarad ukrajinske pobede i povratka mira u Evropu", napisali su kongresmeni Bajdenu.

Pitanje isporuke kasetnih bombi Ukrajini deo je šire debate u Vašingtonu o tome da li Bajdenova administracija šalje vrhunsko oružje dovoljno brzo i u dovoljnom obimu da preokrene situaciju na frontu u korist Ukrajine.

Ukrajina je, po napisima "Forin polisija", navodno već dobila DPICM od Turske, ali Sjedinjene Države imaju mnogo veći arsenal takve municije – zalihe su procenjene na tri miliona – za haubice kalibra 155 mm koje je Bajdenova administracija Ukrajini prvi put dostavila prošle godine.

Veruje se da su ukrajinski vojnici koristili ovu izuzetno opasnu i u SAD, ali i većini zemalja članica NATO-a zakonom zabranjenu municiju u napadima na ciljeve u istočnom regionu Donbasa. Naime, kasetne bombe pri eksploziji raspršuju i do 88 manjih eksplozivnih naprava koje mogu predstavljati pretnju za civile i godinama nakon što su ispaljene.

Ipak, kongresmeni su tek klimali glavom na potencijalnu opasnost od ovog oružja ističući da je Ukrajina do sada "odgovorno koristila" oružje koje su joj obezbedile Sjedinjene Države od početka rata.

"DPICM, kada pogodi metu, ubija mnogo više Rusa. Dakle, tehnički, da biste uništili vod ili četu, ispalićete mnogo manje granata", ​​rekao je bivši savetnik komandanta Oružanih snaga Ukrajine Den Rajs za "Forin polisi".

S tim u vezi su i mišljenja analitičara koji smatraju da bi se slanjem kasetne municije rešio problem nestašice klasičnih artiljerijskih granata. Oni ističu i da bi Bajden, ukoliko sada ne pristane na ovo, mogao da promeni mišljenje kada nestašica municije u ukrajinskim redovima bude drastičnija.

image