Britanski plan za deportovanje migranata u Ruandu mogao bi da košta 169.000 funti po osobi

Ministarstvo unutrašnjih poslova je troškove obrazložilo time što bi tzv. Ruandski plan odvratio buduće migrante

Plan britanske vlade da deportuje migrante u Ruandu, ako se ikada ostvari, koštaće znatno više od 100.000 funti po osobi, ukazuju zvanični podaci.

Ekonomska procena Ministarstva unutrašnjih poslova otkrila je da će tzv. Ruandski plan koštati oko 169.000 funti po migrantu.

"Politiko" napominje da je ovaj plan najavljen još u proleće 2022, ali da početak primene i dalje ne nazire zbog pravnih prepreka.

Prošle godine, bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je sa ministrom spoljnih poslova Ruande sporazum o deportaciji migranata u tu zemlju, u okviru napora britanske vlade da suzbije rastuće stope migracije putem malih čamaca koji prelaze Lamanš.

Prema podacima britanske vlade, deportovati migranta je za oko 63.000 funti skuplje nego zadržati ga na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da bi plan imao efekat odvraćanja na buduće tražioce azila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovaj plan se do sada suočio sa brojnim pravnim preprekama, uključujući i onim koje su u vezi sa ljudskim pravima, a prva deportacija koja je trebalo da se dogodi juna 2022. blokirana je privremenom merom Evropskog suda za ljudska prava u poslednjem trenutku.

Predlog zakona je takođe naišao na političko protivljenje unutar Velike Britanije, a negodovali su i neki liberalni konzervativci. Poslanica konzervativaca i predsednica odbora za žene i ravnopravnost Kerolajn Nouks upozorila je da zakon ne sme rezultovati deportacijom dece u Ruandu.

Aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman i premijer Riši Sunak su podržali ovaj predlog zakona. Sunak je "zaustavljanje čamaca" naveo kao jedan od svojih političkih prioriteta i trenutno radi na izradi zakona o ilegalnoj migraciji, a što, kako navodi "Politiko", potvrđuje njihovu posvećenost tzv. Ruandskom planu.

Iako britanski MUP napominje da se veći troškovi po migrantu opravdavaju izbegavanjem troškova za buduće migrante koji će tako biti odvraćeni, u izveštaju se takođe navodi da je "neizvesno" koliko bi takvo odvraćanje bilo uspešno.