Kina osuđuje zapadne pokušaje politizacije "Letnjeg Davosa"

Li Ćijang je upozorio da se "neki na Zapadu zalažu za smanjenje zavisnosti i smanjenje rizika", naglašavajući da takvi napori predstavljaju "lažne predloge"

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu, premijer Li Ćijang je kritikovao pokušaje Zapad da ograniči trgovinske i poslovne veze sa Kinom i založio se za međunarodnu ekonomsku saradnju. Kineski premijer je dodao da je "smanjenje rizika" (od Kine), za koje se zalažu neke zapadne zemlje, "lažni predlog", izveštava "Fajnenšel tajms".

Vlade ne bi trebalo da potežu koncept rizika ili da ga pretvaraju u ideološko oruđe, rekao je Li u uvodnom obraćanju u utorak, osućujući zapadnu "politizaciju ekonomskih pitanja."

Li je upozorio da se "neki na Zapadu zalažu za smanjenje zavisnosti i smanjenje rizika", naglašavajući da takvi napori predstavljaju "lažne predloge".

Njegov govor, održan pred međunarodnom publikom, pružio je odgovor sa najvišeg nivoa u Pekingu na aktuelnu politiku Zapada, koja ima za cilj da "ograniči korporativnu i ekonomsku izloženost prema Kini".

Kinesko-američki odnosi na najnižem nivou

Odnosi između SAD i Kine, koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija, naglo su se pogoršali ove godine, nakon što je Vašington u februaru oborio kineski balon. Takođe, konflikt u Ukrajini povećao je opasnost od sukoba sa Kinom zbog Tajvana.

SAD i Kina su nedavno pokušale da normalizuju odnose, nizom poseta visokih američkih zvaničnika, uključujući i skorašnju posetu Pekingu državnog sekretara Entonija Blinkena. Ove napore je, kako primećuje FT, ubrzo potkopao američki predsednik Džo Bajden, koji je kineskog lidera Si Đinpinga nazvao "diktatorom".

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma, poznat i kao "Letnji Davos", održava se u severnom kineskom lučkom gradu Tjenđinu.

Ovom sastanku prisustvuju i premijer Novog Zelanda Kris Hipkins, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo Iveala, kao i nekoliko američkih biznismena. I druge međunarodne konferencije održane u Kini posle ponovnog otvaranja zemlje zbog pandemije kovida 19, obeležile su rastuće kinesko-američke političke tenzije.

Kineska vlada, rekao je Li, ohrabruje strana ulaganja, koja se, posle tri godine izolacije, suočavaju sa velikim ekonomskim izazovima. Brojni inostrani poslovni lideri, uključujući Tima Kuka iz "Epla", šefa "Tesle" Ilona Maska i Džejmija Dajmona, izvršnog direktora "Dži Pi Morgana", nedavno su posetili Kinu.

Na okruglom stolu sa poslovnim liderima, koji je održan u utorak, Li Ćijang je rekao da će Peking podržavati razvoj stranih kompanija. "Želim da iskoristim ovu priliku da potvrdim posvećenost Kine otvaranju", rekao je Li.

Kineski premijer, koji je prošle nedelje posetio Francusku i Nemačku, fokusirao se na potrebu za međunarodnom saradnjom, zaključuje FT, ističući "duboku integraciju" Kine u svetsku ekonomiju i dodajući da Kina svoj razvoj duguje "prihvatanju globalizacije".