Policija: Meta je bila Nensi Pelosi, osumnjičeni hteo da joj "polomi kolena"

Iz tužilaštva je saopšteno da će protiv osumnjičenog biti podignuta optužnica za pokušaj ubistva

Čovek koji je optužen za napad na Pola Pelosija, surpuga predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, rekao je policiji da je želeo da otme Nensi Pelosi i da joj "polomi kolena", saopštile su američke vlasti.

Prema navodima policije, Dejvid Depejp (42) je upao u kuću Pelosijevih kroz stražnja vrata, naišao na Pola Pelosija, napao ga i izudarao čekićem po glavi, zbog čega je Pelosi završio na operaciji zbog frakture lobanje. U izveštaju se dodaje da je Depejp u torbi imao traku i konopac, te da je, tokom napada, vikao "Gde je Nensi?"

Iz tužilaštva je saopšteno da su meta bile kuća Pelosijevih i predsednica Predstavničkog toma, kao i da će protiv Depejpa biti podignuta optužnica za pokušaj ubistva.

"U vreme kada je osumnjičeni ušao u kuću Pelosijevih, on je, zapravo, tražio gospođu Pelosi", rekla je okružni tužilac Bruk Dženkins i dodala da su u kući tada bila samo dva čoveka – Pol Pelosi i napadač.

Ona je dodala da je reč o "politički motivisanom" zločinu i pozvala javnost da "pazi na reči koje izgovaramo i da ublažimo našu političku retoriku".

Optuženom Depejpu preti kazna od 50 godina zatvora.

Ranije se oglasila i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, poručivši da je zahvalna na hiljadama poruka, molitvi i lepih želja. 

"Od užasnog napada na Pola u petak ujutru bili smo preplavljeni hiljadama zabrinutih poruka, molitvama i toplim željama", napisala je Pelosi na Tviteru i dodala da je njen suprug bolje, ali da mu predstoji dug proces oporavka.