Odobren novi paket pomoći Kijevu: Pentagon šalje Ukrajini pola miliona dolara vrednu opremu

Ovo je 41. američki paket bezbednosne pomoći Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države obezbediće Kijevu novi vojni paket vredan do 500 miliona dolara, u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, saopštio je danas Pentagon.

Paket će podrazumevati oklopna vozila, uključujući borbena vozila "bredli" i oklopne transportere "Strajker", kao i municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, preneo je Rojters.

Navodi se da paket podrazumeva i ključna sredstva za podršku ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama, jačanje njene protivvazdušne odbrane i drugu oprema koja će pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Sve to se finansira korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA), koje omogućuje američkom predsedniku da prenosi sredstva i usluge tokom vanrednog stanja bez odobrenja Kongresa.

Materijal će doći iz viška zaliha u SAD. Ovo je 41. američki paket bezbednosne pomoći Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine.

Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od početka mandata Džozefa Bajdena kao predsednika SAD premašio je 41,2 milijarde dolara, saopštio je Pentagon.

"Ukupno, Sjedinjene Države su obećale više od 41,2 milijarde dolara podrške Ukrajini", navodi se u objavljenom dokumentu vojnog resora.