Svet

Nemiri u Parizu nakon što je policajac ubio 17-godišnjaka (VIDEO)

Protesti i nemiri izbili su u regionu Pariza tokom prošle noći

Francuski tinejdžer Nael M. preminuo je od prostrelnih rana u grudima, nakon što je u njega pucao policajac jer nije stao kada mu je naređeno, nakon čega su u Parizu i okolini izbili protesti i nemiri.

Policajac koji je pucao priveden je pod optužbom za ubistvo.

Prema pisanju lista "Mond", policija je prvobitno navela da je tinejdžer pokušao da ih pregazi, ali snimak koji je objavljen na internetu pokazuje drugačiju priču.

Na snimku se vidi kako dva policajca pokušavaju da zaustave vozilo. Jedan je uperio svoje oružje u vozača kroz prozor i u jednom trenutku otvorio vatru na njega. Na snimku, čiju je autentičnost potvrdila agencija Frans pres, čuje se osoba kako govori "bićeš upucan u glavu", ali je nejasno ko to govori.

U automobilu su se u trenutku pucnjave nalazila još dvojica momaka - jedan je pobegao, dok je drugog, takođe maloletnika, policija uhapsila i zadržala.

Pucnjava je izazvala niz protesta u utorak uveče u Nanteru, oblasti zapadno od Pariza gde je tinejdžer ubijen. Zapaljeni su automobili i kante za smeće.

Nereda je bilo i u blizini policijske stanice. Policija je upotrebila suzavac da razbije demonstrante, od kojih su neki stvarali barikade tokom cele noći.

Dvadeset četiri osobe su uhapšene nakon nereda, saopštile su pariske vlasti.

Nekoliko incidenata registrovano je i u okolnim gradovima.

Vlasti su otvorile dve odvojene istrage nakon smrti tinejdžera - jednu protiv policajca, a drugu o okolnostima incidenta i navodnom pokušaju ubistva policajca.

Šef pariske policije Loran Nunjez rekao je francuskoj televiziji BFMTV da akcije policajca "pokreću pitanja", iako je sugerisao da se policajac možda osećao ugroženim.

Porodični advokat 17-godišnjaka Jasin Buzru insistirao je da je to bila nelegitimna odbrana, rekavši za isti kanal da video "jasno pokazuje kako policajac hladnokrvno ubija mladića".

On je dodao da je porodica podnela prijavu protiv policije zbog "laži" - nakon što je prvobitno tvrdila da je automobil pokušao da pregazi policajce.

Drugi advokat koji zastupa porodicu žrtve, Dženifer Kambla, rekla je lokalnim medijima da ništa ne može opravdati ono što se dogodilo, i opisala smrt kao "pogubljenje".

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je video koji je objavljen na društvenim mrežama "izuzetno šokantan". On je pozvao ljude da "poštuju tugu porodice i pretpostavku nevinosti policije".

Pre dve nedelje, policija je ubila 19-godišnjeg vozača u gradu Angulemu na zapadu Francuske, nakon što je navodno udario policajca u noge tokom zaustavljanja.

Policija u Francuskoj ubila je prošle godine 13 ljudi tokom kontrole i zaustavljanja saobraćaja, navodi novinska agencija Rojters. Smrt Naela M. je druga ove godine.

image