Svet

Tajvan prijavio prisustvo dva ruska ratna broda blizu svojih obala

Mobilisani su tajvanski avioni i brodovi kako bi nadgledali kretanje ruskih plovila, saopšteno je iz Tajpeja
Tajvan prijavio prisustvo dva ruska ratna broda blizu svojih obalawww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Dve ruske fregate primećene su kako plove pored istočne obale Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Tajvanski brodovi i avioni su poslati da nadgledaju kretanje ruskih plovila, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da su aktivirani i kopneni raketni sistemi.

Dve fregate su "plovile od juga ka severu u vodama naše istočne obale" od 23 časa po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Ruski ratni brodovi su "izašli iz… zone odgovora" u jugoistočnom pravcu od lučkog grada Suao, u kojem se nalazi velika pomorska baza, ističe se iz Tajpeja. Nije navedeno koliko su tačno ruski brodovi bili udaljeni od tajvanskih obala.

Tenzije oko Tajvana su i dalje visoke, a Tajpej svakodnevno izveštava o kineskim brodovima i avionima u blizini ostrva. Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije u okviru politike "Jedne Kine".

Ruska Tihookeanska flota saopštila je u utorak da su dve njene korvete "Gromki" i "Soveršeni" ušle u južni deo Filipinskog mora istočno od Tajvana da bi izvršile zadatke u okviru dugog morskog prolaza.

Dva broda su stigla u to područje nakon što su prošli kroz Južno kinesko more, dodaje se.

Tokom prolaska, ruska plovila su izvodila manevre i redovne vežbe. To je uključivalo simuliranu pomorsku bitku za odbijanje raketnog napada sa mora, saopštila je Pacifička flota.

Ruska Tihookeanska flota je ranije ovog meseca izvela vežbe velikog obima u Japanskom i Ohotskom moru. U vežbama je od 5. do 20. juna učestvovalo oko 60 ratnih i pomoćnih brodova, 35 aviona mornarice, trupe obalske odbrane i više od 11.000 vojnih lica.

U okviru vežbi je sprovedena borbena obuka, uvežbavano je praćenje podmornica i usavršavana je organizacija pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Snage uključene u vežbe izvele su borbenu obuku, uvežbavale praćenje podmornica i radile na poboljšanju organizacije pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

image