Tajvan prijavio prisustvo dva ruska ratna broda blizu svojih obala

Mobilisani su tajvanski avioni i brodovi kako bi nadgledali kretanje ruskih plovila, saopšteno je iz Tajpeja

Dve ruske fregate primećene su kako plove pored istočne obale Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Tajvanski brodovi i avioni su poslati da nadgledaju kretanje ruskih plovila, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da su aktivirani i kopneni raketni sistemi.

Dve fregate su "plovile od juga ka severu u vodama naše istočne obale" od 23 časa po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Ruski ratni brodovi su "izašli iz… zone odgovora" u jugoistočnom pravcu od lučkog grada Suao, u kojem se nalazi velika pomorska baza, ističe se iz Tajpeja. Nije navedeno koliko su tačno ruski brodovi bili udaljeni od tajvanskih obala.

Tenzije oko Tajvana su i dalje visoke, a Tajpej svakodnevno izveštava o kineskim brodovima i avionima u blizini ostrva. Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije u okviru politike "Jedne Kine".

Ruska Tihookeanska flota saopštila je u utorak da su dve njene korvete "Gromki" i "Soveršeni" ušle u južni deo Filipinskog mora istočno od Tajvana da bi izvršile zadatke u okviru dugog morskog prolaza.

Dva broda su stigla u to područje nakon što su prošli kroz Južno kinesko more, dodaje se.

Tokom prolaska, ruska plovila su izvodila manevre i redovne vežbe. To je uključivalo simuliranu pomorsku bitku za odbijanje raketnog napada sa mora, saopštila je Pacifička flota.

Ruska Tihookeanska flota je ranije ovog meseca izvela vežbe velikog obima u Japanskom i Ohotskom moru. U vežbama je od 5. do 20. juna učestvovalo oko 60 ratnih i pomoćnih brodova, 35 aviona mornarice, trupe obalske odbrane i više od 11.000 vojnih lica.

U okviru vežbi je sprovedena borbena obuka, uvežbavano je praćenje podmornica i usavršavana je organizacija pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Snage uključene u vežbe izvele su borbenu obuku, uvežbavale praćenje podmornica i radile na poboljšanju organizacije pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.