Svet

Novi Zeland potpisao niz sporazuma sa Kinom

Premijeri dve države razgovarali su i o Azijsko-pacifičkom regionu, tenzijama u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu
Novi Zeland potpisao niz sporazuma sa Kinomwww.globallookpress.com © Shen Hong

Novi Zeland je u sredu saopštio da je potpisao niz sporazuma o saradnji sa Kinom u oblasti trgovine, poljoprivrede, šumarstva, obrazovanja, nauke i inovacija, preneo je Rojters.

Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins i kineski premijer Li Ćijang razgovarali su i o Indo-pacifičkom regionu, tenzijama u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, navodi Velington u saopštenju. Kineski premijer Li Ćijang i premijer Novog Zelanda Kris Hipkins su sporazume potpisali u Velikoj sali naroda u Pekingu.

Premijer Kris Hipkins je učesnik godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma, poznatog i kao "Letnji Davos", koji je održan u severnom kineskom lučkom gradu Tjenđinu.

Kineski premijer je u utorak, u uvodnom obraćanju na forumu, osudio zapadnu "politizaciju ekonomskih pitanja", upozoravajući da se "neki na Zapadu zalažu za smanjenje zavisnosti i smanjenje rizika" (od Kine), upozoravajući da takvi napori predstavljaju "lažne predloge".

image