Sijarto: Razdvajanje od Kine značilo bi samoubistvo za EU

SAD teraju svoje evropske saveznike da se udaljavaju od Pekinga

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je Kinu strateškim trgovinskim partnerom za EU i glavnim izvorom stranih direktnih investicija, upozoravajući da bi svaki potez, koji bi smanjio veze sa Pekingom, bio poguban za evropski blok, preneo je RT internešenel.

U intervjuu za Si-En-Bi-Si na godišnjoj konferenciji Svetskog ekonomskog foruma u Tjenđinu u Kini, Sijarto je izjavio da bi "razdvajanje (od Kine) i uklanjanje rizika značilo samoubistvo za ekonomiju EU".

"Kako da se odvojite, a da ne ubijete evropsku ekonomiju?", pitao je Sijarto.

Do upozorenja Sijarta dolazi u trenutku kada zemlje EU nastoje da iznađu jedinstvenu strategiju za Kinu zbog sve većeg pritiska Vašingtona da zauzme "oprezniji pristup Pekingu."

SAD ostaju glavni trgovinski partner EU, ali je Kina tokom 2022. bila vodeći izvoznik u Evropu i treći kupac robe iz EU.

Sijarto je naglasio da Mađarska ne gleda na Kinu kao na pretnju i da ne vidi razlog za "smanjenje rizika", a ovo je termin koji je u martu upotrebila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kada je pozvala Evropu da smanji trgovinsku zavisnost od Kine.

"Mi na Kinu gledamo kao na zemlju od koje, ukoliko sa njom sarađujemo, možemo izvući mnogo koristi", rekao je mađarski ministar.

Opisujući političku atmosferu u Evropi kao previše ideološku i previše emotivnu, Sijarto je upozorio da je tretiranje Kine kao rivala uzaludno, pozivajući evropske lidere da budu racionalniji.

"Očigledno je da ćemo mi Evropljani izgubiti ako želimo da se takmičimo sa Kinom, ako želimo da gledamo na Kinu kao na rivala", rekao je on.

"Zašto se ne vratimo racionalnosti, zdravom razumu, realnosti i pragmatizmu?", upitao je Sijarto i dodao: "Zašto ne bismo počeli da uspostavljamo još bliži odnos sa Kinom nego ranije?".