Kad, ako ne na Kurban bajram? Policija dozvolila paljenje Kurana u blizini glavne džamije u Stokholmu

U trenutku kada muslimani obeležavaju Kurban-bajram, švedska policija je dozvolila paljenje svete knjige

Švedska policija dozvolila je paljenje Kurana u blizini glavne džamije u centru Stokholma, što bi moglo da bude prvo takvo izlaganje otkako je sličan događaj doveo do sloma pregovora sa Turskom o članstvu te nordijske zemlje u NATO, javio je ranije tokom dana "Blumberg".

Dozvola je data čoveku koji je dobio sudsku presudu nakon što je policija odbila njegove prethodne molbe da spali Kuran ispred iračke ambasade u švedskoj prestonici, javila je televizija TV4.

Ako se događaj održi - i to na važan muslimanski praznik - ispred glavne džamije na ostrvu Sodermalm u centru grada, to bi bio prvi javni čin te vrste u Švedskoj otkako je dansko-švedski ekstremista krajnje desnice izazvao uzbunu u Turskoj i drugim muslimanskim zemljama spaljivanjem prevedenog primerka Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu u januaru.

Posle tog protesta, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uskratio je podršku kandidaturi Švedske za ulazak u Severnoatlantski savez.

Švedska policija je u brojnim prilikama uskraćivala dozvole ljudima koji su planirali da spale svetu knjigu muslimana, pozivajući se na bezbednosne razloge, ali su njihove odluke odbacili administrativni sudovi koji su tvrdili da javna okupljanja i demonstracije moraju da dobiju dozvolu osim ako ne predstavljaju hitnu pretnju po javnu bezbednost.

Stokholmska policija pozvala je pojačanje iz drugih delova zemlje da očuvaju red tokom planiranog protesta u sredu, javila je ranije TV4.