Svet

Ne zna za granice: Zelenski želi da se Božić od sad u Ukrajini slavi 25. decembra

Razlog za ove promene je, kako se tvrdi, odbacivanje ruskog nasleđa nametanja proslave Roždestva Hristovog 7. januara. Takođe, državni službenici, prema predlogu zakona, biće obavezni da govore engleski jezik
Ne zna za granice: Zelenski želi da se Božić od sad u Ukrajini slavi 25. decembrawww.globallookpress.com © Cover Images

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je Vrhovnoj radi da se proslava Božića pomeri sa 7. januara na 25. decembar, prenose "RIA Novosti".

Na sajtu parlamenta objavljen je predlog Zakona o radu, prema kome će se Božić ubuduće u Ukrajini slaviti 25. decembra. Petnaesti jul se, prema ovom predlogu, utvrđuje kao Dan državnosti Ukrajine, a 1. oktobar kao Dan branilaca i braniteljki Ukrajine.

Prema važećem zakonodavstvu, Dan ukrajinske državnosti se do sada obeležavao 28. jula, a Dan branilaca i braniteljki Ukrajine 14. oktobra.

Razlog za ove promene je "odbacivanje ruskog nasleđa nametanja proslave Roždestva Hristovog 7. januara".

Krajem maja, Arhijerejski sabor raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) odlučio je da pređe na novi kalendar, pomerajući proslavu Božića za 25. decembar.

Takođe, prema predlogu zakona koji je upućen Radi, načelnici lokalnih uprava, njihovi zamenici, službenici, policajci i tužioci biće obavezni da govore engleski jezik, što mu daje status jezika međunarodne komunikacije u Ukrajini.

Zelenski je ovaj zakonski predlog definisao kao "neodložan".

image