Počinje: Estonija zaplenjuje zamrznutu rusku imovinu

Estonija je odlučila da bude primer za ostatak EU

Dok se vlade EU, Evropska komisija i Evropska centralna banka prepiru oko zakonitosti trošenja zamrznute ruske imovine, Estoniji je dozlogrdilo da čeka odluku.

Njihova odluka je pala, piše "Fajnenšel tajms". Zaplenjuju rusku imovinu.

Kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju, zemlje članice EU su uvele sankcije Moskvi i zamrznule više od 224 milijarde evra ruske imovine. Mnoge zemlje sada žele da pronađu način da ta sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine. Drugi kažu da postoji previše zakonskih prepreka i finansijskih rizika da bi to učinili.

Estonska vlada je odlučila da "povuče nogu" i ove jeseni će predložiti zakon kojim bi se sredstva koristila za kompenzaciju specifične štete koju je prouzrokovala Rusija, u stvari tereteći sankcionisane pojedince za "zločine" njihove države.

"Svi zajedno smo odlučili da Rusija treba da plati... Sada se postavlja pitanje zakonskog rešenja", rekao je estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna i dodao: "Evropska unija mora da ide napred... Ono što Estonija nudi na nacionalnom nivou je ovaj proces. A ovo je primer za sve ostale."

Razmišljanje Estonije je jednostavno: umorni od slušanja da razni pravni pristupi neće funkcionisati, oni žele da pokažu da je prema njihovom nacionalnom zakonu to moguće, objašnjava "Fajnenšel tajms".

Sud će razmotriti svaki zahtev, a oni čija je imovina bude zaplenjena imaće priliku da traže obeštećenje.

Talin navodno cilja samo na zamrznutu imovinu koja pripada sankcionisanim ruskim pojedincima i pravnim licima, što u Estoniji iznosi samo oko 50 miliona evra. To je mnogo više od 200 milijardi evra ruske centralne banke koja je zamrznuta u EU. Evropska komisija strahuje da bi upotreba ruskih sredstava mogla da ima dalekosežne posledice po globalna tržišta.

"Za većinu stvari koje smo zajedno uradili u EU u prvom trenutku je rečeno da su loša ideja", rekao je Cakna i dodao: "U Estoniji je vreme loše ali smo mi veliki optimisti".