Svet

Arogancija Zapada: Energetska kriza u Južnoj Africi, Berbok traži gašenje termoelektrana

Južnoafrikanci, u nastojanju nemačke ministarke da se iz ove zemlje izbaci ugalj, prepoznaju obnavljanje starih kolonijalnih struktura
Arogancija Zapada: Energetska kriza u Južnoj Africi, Berbok traži gašenje termoelektranawww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok posetila je Johanesburg u pokušaju da ubedi Južnu Afriku da se pridruži zapadnim osudama Rusije zbog konflikta u Ukrajini.

Ovu posetu Berbokova je iskoristila da natera Južnu Afriku da što pre napusti ugalj, uprkos sve učestalijim nestancima struje u ovoj afričkoj zemlji, piše "Euraktiv".

"Najveća prepreka koja trenutno sprečava Južnu Afriku da ostvari svoj puni potencijal je energetska kriza u zemlji", rekla je Berbokova novinarima u Johanesburgu.

Nestašice struje u Južnoj Africi traju i do desetak sati, nanoseći ogromne štete privredi. Prema nekim procenama, BDP Južne Afrike je prošle godine bio i za pet odsto niži zbog prekida u snabdevanju strujom. Komunalno preduzeće ESKOM je već upozorilo da bi naredna zima mogla biti gora.

Ugalj trenutno obezbeđuje više od 80 odsto struje u Južnoj Africi, što je čini jednom od zemalja sa najvećom potrošnjom uglja u svetu. Energetska kriza tera političare da ne zatvaraju stare elektrane na ugalj.

"Možda će biti potrebno preispitati rokove za zatvaranje termoelektrana na ugalj, kako bi se rešilo pitanje snabdevanja električnom energijom", rekao je u aprilu predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

Novi oblik kolonijalizma

Ovo užasava klimatske aktiviste, koji su očekivali da će energetska kriza podstaći prelazak na čistije izvore energije. G7, klub bogatih zapadnih država, tvrdi "Euraktiv", posebno je zainteresovan da Južna Afrika postane "čista".

"Znamo da izbacivanje uglja nije stvar koja se podrazumeva, već herkulovski zadatak", rekla je Berbokova.

Predsednik Ramafosa odbio je da se sastane sa nemačkom ministarkom tokom njene posete.

Zapadni političari hodaju po tankoj žici kada posećuju Južnu Afriku, primećuje "Euraktiv", jer se njihovi pokušaji da izbace ugalj ovde vide kao nastojanje da se obnove stare kolonijalne strukture.

Prema nemačkom istraživačkom institutu DIV, shvatanje da se novi oblik kolonijalizma uvodi na mala vrata predstavlja uobičajeno osećanje u Južnoj Africi.

Osim toga, protivnici gašenja termoelektarna tvrde da se Nemačka prošle godine vratila uglju zbog nestašice gasa.

"Istina je, morali smo da ponovo aktiviramo nekoliko elektrana na ugalj, koje smo držali u rezervi, kako bismo porodice zagrejali tokom hladne zime", napisala je Berbokova u tekstu koji je objavio "Saut afriken sandej tajms".  

Njene poruke nisu dobro prošle u Johanesburgu, zaključuje "Euraktiv".

Džejkob Maroga, bivši izvršni direktor južnoafričke kompanije za električnu energiju ESKOM, jednom je rekao da "Evropa i SAD treba da ćute o klimatskim promenama, s obzirom na njihove istorijske emisije ugljenika."

image