Svet

Finski ministar se izvinio zbog neonacističkog ispada

Junila je učestvovao na skupu u organizacije "Koalicija nacionalista", koja je objedinjava krajnju desnicu u Finskoj
Finski ministar se izvinio zbog neonacističkog ispadawww.globallookpress.com © IMAGO/Roni Rekomaa

Ministar za ekonomska pitanja iz redova Finske partije Vilhelm Junila tvrdi da ne bi ponovo učestvovao na događaju koji je organizovala sada zabranjena milicija pod nazivom "Nordijski pokret otpora", preneo je "Juronjuz".

Ministar se izvinio zbog pojavljivanja na skupu, koji su organizovale neonacističke grupe, i zato što je sa desničarskim ekstremistima zbijao šale na račun broja 88, što može značiti "Hajl Hitler", dodajući da osuđuje Holokaust.

Vilhelm Junila pripada krajnje desničarskoj Finskoj partiji, a zakletvu na svoju novu funkciju položio je u utorak.

Junila bio glavni govornik na događaju u zapadnom gradu Turku, na kojem trebalo da se obeleži godišnjica islamističkog terorističkog napada od pre dve godine, u kome su dve osobe ubijene, a osam je ranjeno nožem.

Skup je organizovala organizacija pod nazivom "Koalicija nacionalista", krovna grupa osnovana 2017, koja je objedinjava krajnju desnicu u Finskoj, uključujući Finsku partiju, sada zabranjenu miliciju "Nordijskog pokreta otpora" i "Pokret budnih vojnika Odina".

U proleće iste godine, "Koalicija nacionalista" dospela je na naslovne strane u Finskoj, nakon što je otkriveno da je organizovala obuku sa vatrenim oružjem, na kojoj su mete bili ministri finske vlade.

"Tamo je bila gomila ljudi", rekao je finski ministar. "To je bio događaj u čast sećanja na žrtve napada, a ne demonstracije ili politički događaj. Video snimak događaja je i dalje dostupan na internetu", saopštio je Junila.

"Ne bih više učestvovao na takvom događaju", rekao je on, opisujući "Nordijski pokret otpora" kao pokret koji "agresivno i namerno traži sukobe." Junila se izvinio i zbog šale sa brojem 88, koji je finska izborna komisija dodelila kao broj kandidata iz njegove stranke na parlamentarnim izborima 2019. godine.

Za neonaciste, "88" je kodirana skraćenica za nacistički pozdrav "Hajl Hitler", pošto je "H" osmo slovo abecede.

On je svoje postupke opisao kao "glupe i detinjaste", i dodao: "Učinio sam nešto loše i izvinjavam se zbog svojih postupaka".

image