Tramp planira povratak na Tviter?

Američki predsednik Donald Tramp mogao bi da se vrati na društvenu mrežu sa koje je odsutan već dve i po godine

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp mogao bi da se vrati na Tviter, platformu sa koje je odsutan već dve i po godine, saznaje "Aksios".

Tramp na toj društvenoj mreži i dalje ima gotovo 87 miliona pratilaca, ali ništa nije tvitovao još otkako mu je nalog zabranjen nakon nereda 6. januara 2021.

Sada sve veći broj Trampovih saveznika i bliskih saradnika kampanje očekuje da se bivši predsednik ponovo oglasi preko ove platforme, iako već više od godinu dana on svoje misli deli sa oko pet miliona pratilaca na društvenoj mreži "Istina", gde je inače većinski vlasnik.

Novi gazda "Tvitera" Ilon Mask vratio mu je ugašeni nalog još u novembru, ali bivši predsednik je do sada bio postojan u odluci da ostane veran "Istini".

Osoba bliska Trampovoj kampanji za "Aksios", međutim, tvrdi da bi za bivšeg predsednika upravo Tviter bio alat koji bi mogao da koristi kako bi ublažio loše vesti, kakva bi na primer mogla da bude još jedna optužnica.

"Predsednik Tramp treba da ponovo učini Tviter sjajnim. Želim da se vrati pre nego što se predsednička kampanja zahukta. Iz poslovne perspektive, veoma je pametno što je samo na Istini. Iz političke perspektive, on mora da bude na Tviteru", kaže Tramov saveznik Majk Dejvis.

Platforma "Istina" bio je Trampov medij kojim je odgovarao na svoje bezbrojne pravne izazove, a na njoj deli i postove istomišljenika iz Kongresa, ankete i klipove sa konzervativnih mreža, pa i svoje lične poruke.

"Aksios" ipak saznaje da je Tramp sam objavio manje od polovine objava na ovoj društvenoj mreži, dok ostale objave samo diktira ili mu ih pišu viši savetnici kampanje Dan Skavino i Džejson Miler, ili direktor komunikacija Stiven Čeung.

Tramp inače poseduje čak 90 odsto akcija kompanije "Tramp medija i tehnolodži grup" u okviru koje funkcioniše i sama "Istina".

Vrednost kompanije, i same platforme mogla bi, prema mišljenju analitičara, da opadne ako bi se Tramp vratio na "Tviter" i favorizovao ga u odnosu na sopstvenu društvenu mrežu.

"Aksios" piše da je bivši američki predsednik o povratku na Tviter razmišljao posle saslušanja u Kongresu 6. januara 2022. I ne samo to, već je njegov tim čak priredio i nacrt mogućih tvitova koje bi on tamo postavio. Ipak, Tramp je odlučio da ostane na "Istini".