Stoltenberg: Ukrajina mora da pobedi da bi se pridružila Alijansi

Kijev će na predstojećem samitu Alijanse dobiti novu pomoć, ali ne i poziv za članstvo, izjavio je sekretar NATO-a

Ukrajina mora da pobedi u sukobu sa Rusijom da bi mogla da pretenduje na članstvo u Severnoatlantskoj alijansi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, prenose "RIA Novosti".

"Sada je najhitniji zadatak da se osigura da Ukrajina pobedi kao suverena, nezavisna evropska država. Glavni fokus treba da bude na tome da se Ukrajini obezbedi pobeda. A to će biti preduslov za svaku ozbiljnu diskusiju o članstvu", istakao je on. 

Premijerka Estonije Kaja Kalas na istoj konferenciji je obećala "iznenađenje" za julski samit Alijanse.

"Sigurna sam da je NATO jedina garancija bezbednosti koja zaista funkcioniše. Ali ne želim ni na koji način da pokvarim iznenađenje samita u Vilnjusu", izjavila je ona.

Stoltemberg je naglasio da će na samitu biti donete odluke kako o dugoročnoj praktičnoj podršci Kijevu, tako i o jačanju političkih veza NATO-a sa Ukrajinom.

"Prerano je da se predviđaju rezultati samita. Sada su u toku konsultacije, kao i uvek, o važnim odlukama koje treba da donesemo. Ali potpuno sam siguran da će lideri na samitu doći do zajedničkog odgovora na očekivanja Ukrajine o članstvu. Lideri NATO-a će u Vilnjusu odobriti višegodišnji paket praktične podrške Ukrajini, ali će razgovarati i o jačanju političkih veza, uključujući i kroz potencijalnu koordinaciju Saveta NATO-Ukrajina", objasnio je generalni sekretar.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije rekao da će Oružane snage Ukrajine biti demotivisane ukoliko Kijev na sledećem NATO sastanku ne dobije poziv za članstvo. Prema njegovim rečima, on je više puta razgovarao sa liderima evropskih zemalja, američkim predsednikom i generalnim sekretarom alijanse i zamolio da se "ne seče tlo ispod nogu" Ukrajine.

Stoltenberg je 19. juna izjavio da na samitu u Vilnjusu saveznici neće razgovarati o formalnom pozivu Ukrajini, već će diskutovati o tome kako da Kijev približe članstvu u tom vojnom bloku.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prethodno je naveo da NATO, a posebno SAD, direktno učestvuju u sukobu u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini.