Svet

Ukrajinski ministar odbrane traži garancije za ulazak u NATO

Aleksij Reznikov kaže da se o članstvu u Alijansi ne može pregovarati, kao i da su Ukrajinci "realisti" i ne traže nemoguće
Ukrajinski ministar odbrane traži garancije za ulazak u NATO© Thomas Lohnes/Getty Images

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov "podigao je ulog" u susret NATO samitu u Vilnjusu, ističući da na tom sastanku očekuje da dobije garanciju da će se njegova zemlja pridružiti Alijansi po završetku konflikta s Rusijom.

Za članstvo u tom vojnom savezu on kaže da nije nešto o čemu se može pregovarati.

Kijev, kako dodaje Reznikov, a prenosi "Gardijan", priznaje da pristupanje NATO-u nije moguće dok se sukob nastavlja, ali insistira na čvrstim obećanjima da će se to desiti u budućnosti.

Ukrajinska vlada iza kulisa snažno lobira za olakšani put za pridruživanje NATO-u, odbacujući tako uobičajeni akcioni plan za članstvo, po kome, u poslednjem trenutku veto može staviti bilo koja članica.

Tako je 2008. godine, pre samita NATO-a u Bukureštu, tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel stavila veto Ukrajini, tvrdeći da nije pravo vreme da zemlja započne proces pridruživanja.

Reznikov za "Gardijan" ističe da se takva "greška" ne sme ponoviti kada se 31 članica NATO-a okupi 11. jula u glavnom gradu Litvanije.

"U Vilnjusu će šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a imati priliku da isprave grešku iz Bukurešta 2008. i pokažu odgovorno vođstvo, ispunjavajući naša očekivanja. To će Rusiji pokazati da njen uticaj prestaje na njenim granicama, a dalja agresija će samo ubrzati kolaps terorističke države", istakao je Reznikov.

On kaže i da su Ukrajinci "realisti" i da ne traže nemoguće.

"Zbog toga su naša očekivanja od samita NATO-a u Vilnjusu veoma realna: da dobijemo garanciju za poziv za pridruživanje NATO-u nakon pobede Ukrajine u ratu. Spremni smo da odmah potpišemo protokol o pristupanju kako bismo započeli ratifikaciju i konačnu proceduru pristupanja", istakao je Reznikov.

Ukrajinski ministar tvrdi da je interesu NATO-a da ojača svoj istočni bok s obzirom na to da će, kako ocenjuje, Rusija ostati pretnja u doglednoj budućnosti.

Tri ključna preduslova za članstvo u NATO savezu su, kako kaže, interoperabilnost sa NATO snagama, transparentan sistem nabavki i civilna kontrola vojske.

"Ukrajina je do sada uspešno primenila sva tri ova preduslova. Danas Ukrajina već služi kao štit za istočnoevropske članice NATO-a. Ako ovaj štit pukne, sledeće žrtve ruske agresije mogle bi da budu baltičke države, Poljska, Mađarska ili Slovačka", ubeđen je ukrajinski političar.

On tvrdi i da je podrška Ukrajinaca NATO-u na istorijski neviđenom nivou, odnosno na rekordnih 83 odsto.

"Ogromna većina Ukrajinaca doživljava članstvo u NATO-u kao jedini mogući efikasan oblik bezbednosnih garancija za mirnu budućnost. I upravo zbog toga se o članstvu Ukrajine u NATO savezu, kao i o našem teritorijalnom integritetu, ne može pregovarati", zaključuje Reznikov.

image