Nova era Tvitera ili Ilona Maska?

Za svega nekoliko dana otkako je preuzeo vlasništvo nad "Tviterom", Mask je sproveo seriju radikalnih promena u ovoj kompaniji i privukao veliku pažnju javnosti

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask, osnivač kompanija "Spejs iks" i "Tesla", koji je nedavno kupio Tviter, postavio je samog sebe za novog generalnog direktora te društvene mreže, odmah pošto je raspustio bord direktora i najavio nove promene.

Mask je, pošto je prošle nedelje preuzeo kontrolu nad Tviterom, otpustio najviše rukovodioce kompanije, među kojima su izvršni direktor Parag Agraval, šefa finansija Ned Segal i šef pravnih poslova i politike Vijaia Gadea (koja je važila za glavnu "cenzorku" i ugasila je nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa), predsednik borda direktora Bret Tejlor, izvršni predsednik Omid Kordestani...

On je privremeno raspustio i upravni odbor Tvitera i imenovao sebe za jedinog člana odbora, navedeno je u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, pišu američki mediji.

"Vašington post", pozivajući se na izvore bliske Masku, objavio je da njegov tim planira otpuštanje oko 25 odsto radnika u prvom krugu restruktuiranja.

Pored radikalnih internih promena, Mask je najavio i da će korisnici od sada morati da plaćaju verifikaciju profila u vidu "plave značke" na mesečnom nivou.

"Sloboda govora" u centralnom fokusu nove, Maskove, ere Tvitera

Ilon Mask je prethodno obećao da će na "oslobođenom" Tviteru svako moći slobodno da iznese svoje mišljenje, ali i naglasio da on neće biti mesto gde će bez ikakvih posledica moći da se piše bilo šta.

Budući da nova era Tvitera započinje u treuntku kada mnoge zemlje donose nove zakone o pravnoj regulaciji društvenih mreža, pitanje je kako će ta "sloboda govora" izgledati.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton je u odgovoru na Maskov prvi tvit u svojstvu "glavnog tviteraša" podsetio na njihov pređašnji razgovor o novom evropskom Aktu o digitalnim uslugama za koji je tehnološki mogul izjavio da je "u skladu sa mojim razmišljanjem".

Akt o digitalnim uslugama odnosi se na reguilsanje i otklanjanje sadržaja na društvenim mrežama koje EU smatra govorom mržnje, terorističkom propagandom, i/ili nelegalnim na druge načine.

Pored EU, Brazil i Indija nazale se među zemljama koje spremaju slične pravne mere, navodi kolumnistkinja "Vašington posta" Parmi Olson.

Komentatori iz Kine već preko Tvitera upućuju zahteve da ukine oznaku "medij u vezi sa kineskom državom" kojom je prethodna administracija obeležila određenu količinu kineskih profila, takođe ukazuje Olsonova i tvrdi da bi Maskovi poslovni interesi u svojstvu vlasnika "Tesle" na kineskom tržištu mogli da utiču na njegovo ophođenje prema kineskim vlastima na Tviteru.

"Sloboda govora" u očima američke levice i desnice

Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavio je na svojoj društvenoj mreži Trut soušl da se Tviter nalazi u "sigurnim rukama" nakon što ga je preuzeo Mask.

Trampu je početkom januara 2021. trajno suspendovan nalog na "Tviteru", zbog "rizika od podsticanja na nasilje", nakon protesta na Kapitolu u Vašingtonu, izazvanih nezadovoljstvom izbornim rezultatima za predsednika Amerike.

Mask je prethodno obećao da će vratiti nekadašnjeg američkog predsednika na Tviter ukoliko postane njegov vlasnik. Tramp nije otkrio da li namerava da se vrati na dotičnu društvenu mrežu.

"Tviter bi štampao novac ako bih dobio peni svaki put kad me neko pita kada se Tramp vraća na ovu platformu," Mask je tvitnuo juče. 

Trampov povratak, međutim, ne zavisi isključivo od Maska. On je u petak najavio da će Tviter dobiti novi savet za moderaciju sadržaja, čija će uloga, između ostalog, biti i da donese krajnji sud o rehabilitaciji velikih profila poput Trampovog. 

Maskov odgovor Tvit u kome je Hilari Klinton optužila navodnu retoriku "mržnje" Republikanske stranke za napad na muža predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi izazvao je burnu reakciju među američkom levicom.

Njegov tvit, ali i linkovani tekst, sada su obrisani. U obrisanom tekst tvrdi se da je Pol Pelosi u trenutku napada bio pijan, i da je napadač Dejvid Depap zapravo bio "muška prostitutka", prenosi "Vašington post" i dodaje da autor teksta nije svoje tvrdnje potkrepio bilo kakvim dokazima.

Nakon što je "Njujork tajms" objavio članak sa naslovom "Ilon Mask je u tvitu podelio link za sajt koji širi lažne vesti", Mask je na Tviteru odgovorio: "Ovo je laž – *nisam* tvitovao link ka 'Njujork Tajmsu'"