Svet

Ne zna o čemu priča: Bajden dva dana zaredom brka Ukrajinu i Irak

Američki predsednik ne samo da ne zna razliku između istočnoevropske i bliskoistočne zemlje, već nije siguran ni u kojoj zemlji je premijer Indijac Narendra Modi
Ne zna o čemu priča: Bajden dva dana zaredom brka Ukrajinu i Irak© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Zašto neko američkom predsedniku konačno ne nabavi globus ili mapu sveta, pita se javnost nakon što je Džozef Bajden ponovo pokazao da je u ozbiljnoj zavadi sa geografijom, ovaj put, i to dva dana zaredom, pomešavši Ukrajinu i Irak.

Njegova dobro poznata osobina - da sve češće ne zna o čemu priča, ponovo je alarmirala Amerikance koji su sve ozbiljnije zabrinuti za mentalno zdravlje lidera.

Kako i ne bi, kada je njihov vođa ovoga puta javno likovao što će Putin, možete misliti, izgubiti "rat u Iraku".

Upitan koliko je Putin oslabljen neuspešnom pobunom "Vagnera", Bajden je Ukrajinu pobrkao sa zemljom na koju su SAD izvršile invaziju tvrdeći da poseduje oružje za masovno uništenje koje nikada nije pronađeno.

"Teško je reći, ali on očigledno gubi rat u Iraku, gubi rat kod kuće i postao je odbačen širom sveta", rekao je Bajden.

Da američke demokrate imaju ozbiljan pik na Irak, pokazao je Bajden i juče, kada je napravio potpuno istu "grešku".

"Da vam je neko rekao da ćemo uspeti da okupimo celu Evropu oko napada na Irak i nateramo NATO da bude potpuno ujedinjen, mislim da biste rekli da je to malo verovatno. Jedina stvar na koju je Putin računao je da će moći da podeli NATO", rekao je Bajden.

Ne možete poreći da ovakve njegove izjave podsećaju na "lapsus" ili možda nehotično otkrivanje istine u slučaju bivšeg američkog predsednika Džordža Buša.

Buš je, recimo, pokušavajući da kritikuje specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, izjavio da je invazija na Irak bila "brutalna i neopravdana".

No, Bajden nema problem samo sa razlikovanjem Ukrajine i Iraka, već i sa drugim državama. Tako juče nije mogao da se seti kojom zemljom vlada indijski premijer Narendra Modi koji je prošle nedelje posetio Belu kuću.

"Verovatno ste videli mog novog najboljeg prijatelja, premijera male zemlje koja je sada najveća na svetu, Kine. Mislim, izvinite, Indije", natucao je američki predsednik.

image