Svet

Kenedi: Korporacije se mešaju u izbore, sloboda za Asanža

"Što je država gora, to ima više tajni. Džulijan Asanž nije ugrozio bezbednost SAD. Osramotio je vladu SAD", istakao je predsednički kandidat R. F. K. Mlađi
Kenedi: Korporacije se mešaju u izbore, sloboda za AsanžaGetty © Alex Wong

Kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi Mlađi, čija kampanja dobija na zamahu pre svega zbog oštrih reči upućenih političkom establišmentu i stavova koji odstupaju od zvaničnog narativa, ukazao je na to da se velike korporacije mešaju u izbore.

"Digla se velika prašina u vezi s tim da Rusija manipuliše informacijama na internetu kako bi uticala na predsedničke izbore. Zar ne bi trebalo da budemo zabrinuti kada gigantske tehnološke korporacije rade isto?", izjavio je Kenedi reagujući na Tviteru što je "Jutjub" uklonio sa svoje platforme intervju koji je dao bivšem reporteru "Njujork posta" Alu Gartu.

Dodao je da kada su industrija i vlada tako blisko povezane, mala je razlika između privatne i državne cenzure, dok su "Tviter fajlovi" dokazali da su brojne državne agencije, preko FBI, govorile toj društvenoj mreži koga da cenzuriše.

"'Tviter' se povinovao tim zahtevima. Bez sumnje, 'Fejsbuk', 'Jutjub' i ostali su dobili slične zahteve. U slučaju mog intervjua s Alom Gartom, 'Jutjub' je verovatno delovao samoinicijativno. Internacionalizovao je političke želje establišmenta do to mere da zna šta da cenzuriše a da mu se ne kaže", napisao je Kenedi na Tviteru.

Obraćajući se Metu Taibiju, koji je razotkrio pomenute "Tviter fajlove", predsednički kandidat se osvrnuo i na slučaj osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji u britanskom zatvoru čeka izručenje Americi zbog otkrivanja zločina koje su Sjedinjene Države činile širom sveta, uključujući i one u Avganistanu i Iraku.

"Što je država gora, to ima više tajni. Džulijan Asanž nije ugrozio bezbednost SAD. Osramotio je vladu SAD. Zato traže da ga zatvore na 175 godina. Oslobodite Asanža", direktan je Kenedi.

Osvrnuo se i na karakterizaciju njegovog prekršaja – "Zavera za primanje informacija o nacionalnoj odbrani", istakavši da te informacije uopšte ne moraju da budu klasifikovane već bilo koje, tj. sve ono što država ne želi da se iznese u javnost.

"Šta je zavera za dobijanje takvih informacija? Imamo reč za to. To se zove novinarstvo. Moja vlada želi da stavi Džulijana Asanža u zatvor na 175 godina zbog bavljenja novinarstvom", zaključio je Kenedi.

image