Svet

Mađarska odlaže glasanje o kandidaturi Švedske za NATO

Vladajuća partija te države odložila je ovo pitanje za jesenju zakonodavnu sednicu tako da je sigurno da nordijska zemlja ipak neće postati članica alijanse tokom samita u Vilnjusu
Mađarska odlaže glasanje o kandidaturi Švedske za NATO© Tanjug/Pontus Lundahl/Tt

Mađarski parlament je odložio ratifikaciju kandidature Švedske za prijem u NATO za svoju jesenju zakonodavnu sednicu, javlja AP.

Da premijer Viktor Orban i njegova vladajuća stranka Fides tokom poslednjeg prolećnog zasedanja neće zakazati glasanje o pristupanju Švedske Alijansi, na Fejsbuku je objavila poslanica opozicione Demokratske koalicije Agnes Vadai.

I drugi poslanik Demokratske koalicije za AP je potvrdio da će glasanje biti odloženo.

Mađarska i Turska jedine su zemlje članice NATO-a koje još nisu odobrile kandidaturu Švedske za pridruživanje alijansi.

Ova nordijska država, zajedno sa susednom Finskom, odustala je od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti i izrazila nameru za pridruženje Alijansi kada je počela Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Visoki mađarski zvaničnici kažu da podržavaju kandidaturu Švedske za članstvo, ali, kako ocenjuje AP, istovremeno postavljaju nejasne zahteve iz Stokholma kao uslove za odobrenje.

Orbanova vlada je navela da su švedski političari izneli "očigledne laži" o stanju mađarske demokratije, zbog čega su neki zakonodavci, kako je rekao, ostali nesigurni da li da podrže švedsku kandidaturu za pridruživanje.

Fides je ranije takođe odlagao ratifikaciju kandidature Finske, ali je na to pristao u martu kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio da će njegova vlada ipak pokrenuti taj postupak.

Neizvesnost oko kandidature Švedske pojačana je prigovorima Turske da je Stokholm previše blag prema grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Erdogan je tako ovog meseca rekao da NATO ne bi trebalo da se kladi na to da će njegova zemlja odobriti zahtev Švedske za pridruživanje pre samita 11. i 12. jula u Vilnjusu, u Litvaniji, jer nordijska nacija nije u potpunosti rešila njegove bezbednosne brige.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će narednih dana sazvati hitan sastanak kako bi pokušao da prevaziđe odbijanje Turske da se Švedska pridruži vojnoj organizaciji, što je poslednji pokušaj da nordijska zemlja stane uz saveznike na samitu u Vilnjusu sledećeg meseca.

image