Svet

"Pinokio bez dna": Bajden opet laže koliko je vremena proveo sa Sijem

Američki predsednik kao pokvarena ploča već godinama vrti brojku od 17.000 milja, koliko je, navodno proputovao sa kineskim predsednikom
"Pinokio bez dna": Bajden opet laže koliko je vremena proveo sa Sijemwww.globallookpress.com © Li Xueren/XinHua

Supruga američkog predsednika Džozefa Bajdena, Džil, mogla bi da postane ljubomorna na kineskog lidera Si Đinpinga, ako njen suprug nastavi da se hvali time koliko vremena provodi s njim.

Jer, bez obzira na to što kolegu iz Pekinga naziva diktatorom, očigledno je da se od svih svojih političkih obaveza najradije seća baš susreta sa Sijem - i stalno o njima priča. Neprekidno. Iz godine u godinu. 

Tako se ovaj put pohvalio da se sa Đinpingom video čak 68 puta, odnosno više nego sa bilo kojim drugim svetskim liderom.

Većina sastanaka je, prema Bajdenu, bila u periodu njihovih potpredsedničkih mandata.

"Bilo je ispod ranga za Baraka Obamu da provodi vreme sa Si Đinpingom, ali sam ja provodio dosta vremena sa njim. Sreo sam se sam s njim - samo on, ja i simultani prevodilac- 68 puta, odnosno 68 sati. I više od 68 sati", pohvalio se Bajden držeći govor u Čikagu, a prenele "RIA Novosti".

Predsednik je izračunao da je sa Si Đinpingom prešao 17.000 milja, što je više od 27.000 kilometara. Prisetio se i jednog njihovog razgovora na planinskoj visoravni u Tibetu.

Đinping ga je tada, navodno, zamolio da jednom rečju opiše Ameriku, a Bajden je odgovorio: "Mogućnosti".

Zanimljivo je, međutim, da je američki predsednik potpuno istu stvar rekao i u aprilu, samo su satnice bile malo drugačije.

"Susreo sam se sa Si Đinpingom više nego bilo koji svetski lider u poslednjih deset godina – imali smo 91 sat razgovora jedan na jedan, 68 ličnih susreta, putovao sam sa njim 17.000 milja kroz Aziju i kroz Kinu", pohvalio se američki lider, i ispričao istu anegdotu - onu o Tibetu i američkim šansama.

Caka je u tome što je priča o bliskosti dvojice lidera koju Bajden tako rado voli da ponavlja - čista laž, što je još 2021. godine ocenio Glen Kesler iz "Vašington posta". On je Bajdenu za tvrdnju o famoznih 17.000 milja koje je prešao sa Sijem ranije dao ocenu "Pinokio bez dna" jer je neistinu samo do tada ponovio više od neverovatnih 20 puta.

"Vašington post" nije uspeo da pronađe dokaze da je Bajden toliko proputovao sa predsednikom Kine, a po računici ovog lista, čak i ako se saberu milje koje je sam američki predsednik preleteo da bi video Sija, to ipak nije 17.000 milja.

Da Bajdenova lažna statistika nije ni u međuvremenu postala tačna pokazuje činjenica da su se dva državnika, od trenutka kad je američki lider uhvaćen u laži, susreli samo prošle godine na Baliju. I ne, nisu do tamo putovali zajedno. I ne, nema šanse da je Bajden ni nakon toga dobacio do 17.000 milja sa Sijem.

image