Burna noć u Parizu: Uhapšeno 150 ljudi, demonstranti palili kontejnere i automobile (VIDEO)

Ne smiruju se protesti u Francuskoj zbog smrti momka od 17 godina kojeg je ubio policajac jer je odbio da zaustavi svoj automobil

U Parizu su nastavljeni protesti zbog smrti tinejdžera kojeg je ubila policija. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da je uhapšeno 150 osoba.

Protesti su izbili u utorak u predgrađu Pariza Nanter, ali su se od tada proširili na druge veće gradove, uključujući Tuluz, Lil, Lion i Nicu. Demonstranti su bacali pirotehnička sredstva na policiju, palili kontejnere za smeće i automobile.

Prema izveštajima lokalnih medija, Molotovljevi kokteli i kamenice bačeni na policijske kombije.

"Figaro" je objavio da je nekoliko desetina ljudi ispalilo vatromet kod zatvora u Freneu, južnom predgrađu Pariza, i pokušalo da provali u zgradu pre nego što ih je policija oterala.

Darmanen je rekao u sredu uveče da je 2.000 policajaca i žandarma stavljeno u pripravnost na širem području Pariza, 800 više nego prethodne noći, prenose francuski mediji.

Policija je takođe dobila hitno odobrenje da koristi dronove za nadzor u Nanteru.

"Noć nepodnošljivog nasilja nad simbolima Republike: zapaljene ili napadnute gradske kuće, škole i policijske stanice. 150 hapšenja. Podrška policiji, žandarmeriji i vatrogascima koji se hrabro suočavaju. Sramota za one koji nisu pozvali na smirenje situacije", napisao je Darmanen na Tviteru.

Iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da su tokom nereda lakše povređena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

Kako je rano jutros saopštila policija, uhapšeno je 77 osoba. U noći između utorka i srede uhapšeno je 30 ljudi.

Neredi su izbili nakon što je momka od 17 godina, koji je kasnije identifikovan kao Nahel M. smrtno ranio policajac tokom saobraćajne kontrole.

Policija je tada saopštila da Nahel nije postupio u skladu sa zahtevima policajca. Mladićeva majka Mounia objavila je video na društvenoj mreži TikTok pozivajući na pobunu kako bi se dobila pravda za smrt njenog sina.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je postupke policije.

"Imamo jednog tinejdžera koji je ubijen. To je neoprostivo, neobjašnjivo i želim da izrazim svoje saučešće njegovoj porodici i najmilijima", rekao je Makron tokom posete Marseju u sredu.

On je naložio ministru za gradove i stambena pitanja Olivijea Klajna da porodici ubijenog tinejdžera uputi saučešće vlade.

Makron je na Tviteru pozvao javnost da ostane mirna i zahvalio policajcima koji su "posvećeni zaštiti građana i služenju republici".

Liderka opozicije Marin Le Pen je u međuvremenu Makronove primedbe ocenila kao preterane i neodgovorne. Na sudovima je da odluče šta se dogodilo, rekla je Le Pen, tvrdeći da predsednik ne bi trebalo da prejudicira istragu.

Policajac koji je ispalio smrtonosni hitac je uhapšen i optužen za ubistvo sa umišljajem. Advokati koje je angažovala majka ubijenog tinejdžera tražili su promenu mesta suđenja, tvrdeći da tužioci u Nanteru ne mogu da budu nepristrasni, jer je osumnjičeni jedan od njihovih policajaca.