Stari kontinent i nove brige: Migrantska agenda uoči samita EU prouzrokovala svađe oko novca

Evropski zvaničnici sada razmatraju da odobre do 10,5 milijardi evra novog paketa, ne samo za Tursku, već i za zemlje poput Libije ili Tunisa, a da za potrebe "upravljanja migracijama" unutar sopstvenih granica opredele dve milijarde evra

Dok su zahtevi za azil u porastu i dolazi do konatstane gužve na granicama Starog kontinenta, zemlje EU ne mogu da se slože oko odobrenja milijardi novih sredstava za rešavanje migrantskog pitanja.

Uoči EU samita lidera koji će se u četvrtak i petak održati u Briselu, iza kulisa traje borba koja ilustruje koliko je migracija dominirala političkom agendom, konstatuje "Politiko".

Nemačka, koja je primila četvrtinu svih zahteva EU za azil 2022. godine, posebno želi da obnovi veze EU sa Turskom, otkrio je visoki nemački zvaničnik.

List podseća da je EU 2016. godine Turskoj ponudila milijarde evra u zamenu za teritoriju na kojoj se nalaze hiljade sirijskih izbeglica koje beže od građanskog rata.

Evropski zvaničnici sada razmatraju da odobre do 10,5 milijardi evra novog paketa, ne samo za Tursku, već i za zemlje poput Libije ili Tunisa, a sve u nadi da će im to pomoći da spreče ljude da uđu u EU bez dozvole. Takođe, u planu je da se potroše još dve milijarde evra za "upravljanje migracijama" unutar sopstvenih granica EU.

Članice EU takođe se spore i oko toga da li da u konačnom zahtevu navedu novčani zahtev, navode diplomate četiri različite zemlje.

Organizatori predstojećeg samita nadali su se da će razgovore o migracijama svesti na minimum u korist tema koje "gađaju" Rusiju, Kinu i ekonomsku bezbednost evropskog bloka.

Međutim, ovo vruće pitanje postaje sve teže za izbegavanje, konstatuje "Politiko".