Zaharova: Da li je Liz Tras umešana u sabotažu Severnog toka? London: Ruska taktika

Moskva čeka zvaničan odgovor Londona u vezi s porukom bivše britanske premijerke državnom sekretaru SAD nakon terorističkog napada na Severni tok

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da Moskva čeka zvaničan odgovor Londona u vezi sa mogućom porukom bivše britanske premijerke Liz Tras državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu nakon terorističkog napada na Severni tok.

"Da budem iskrena, nije me briga ko je i kako dobio ove informacije. Zanima me odgovor Londona na sledeće pitanje: 'Da li je britanska premijerka Liz Tras poslala poruku državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu odmah nakon što je gasovod Severni tok dignut u vazduh sa rečima 'gotovo je'? Zvaničan odgovor na ovo pitanje očekuju milioni ljudi širom sveta koji imaju pravo da znaju šta se desilo sa svetskom energetskom bezbednošću i kakva je uloga Anglosaksonaca u terorističkom napadu", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Tvrdnje Moskve da je Britanija odgovorna za oštećenja gasovoda Severni tok deo su "ruske taktike" kojom se pokušava skrenuti pažnja sa situacije u Ukrajini, saopšteno je danas iz britanske vlade.

Portparol britanske vlade je poručio:"Jasno je da pažljivo pratimo situaciju, ali ne želimo da budemo uvučeni u ovakve vrste odvraćanja koje su deo ruske taktike".

On je naglasio da Rusija nastavlja sa "neselektivnim bombardovanjem civila i napadima na civilnu infrastrukturu" i dodao da će i u narednom periodu London biti fokusiran na "pružanje podrške Kijevu kako bi Moskva izgubila nelegalni rat.“

Dan ranije je Kim Dotkom, bivši vlasnik najvećeg servisa za skladištenje datoteka "Megaaplaud", na društvenim mrežama ustvrdio je da je Tras Blinkenu poslala spomenutu poruku svega minut nakon napada na Severni tok. Prema njegovim rečima, bivša britanska premijerka je to uradila kada informacija o eksploziji još nije bila poznata javnosti.

Kim Dotkom nije objasnio odakle mu te informacije i na čemu se zasnivaju njegovi navodi.

Podsećamo, britanski mediji su objavili da su ruski agenti hakovali mobilni telefon doskorašnje britanske premijerke Liz Tras, što je Kremlj demantovao.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2".

Istovremeno je saopšteno da su oni rukovodili ukrajinskim napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u subotu.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazivajući ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera".