Netanijahu: Ne damo Kijevu "gvozdenu kupolu"

Izraelski premijer strahuje da bi Rusi mogli da zarobe oružje razvijeno u saradnji sa Amerikom i predaju ga Iranu

Izrael ne može da dozvoli da SAD Ukrajini isporuče sistem protivvazdušne odbrane "gvozdena kupola", strahujući da bi to oružje moglo da padne u ruke Irana, kaže premijer te države Benjamin Netanijahu.

On za "Volstrit džornal" kaže da Izrael ima zabrinutosti koje nema niko od zapadnih saveznika Kijeva.

Netanijahu strahuje da bi Rusi mogli da na ratištu zarobe oružje razvijeno u saradnji sa Amerikancima, a zatim ga predaju Iranu, koji je, kako on navodi, poslednjih meseci razvio bliži vojni odnos sa Moskvom.

"Ako bi taj sistem pao u ruke Irana, milioni Izraelaca bi ostali bez odbrane i ugroženi", rekao je Netanijahu.

Ukrajinski ambasador u Izraelu strahove da će oružje završiti u iranskim rukama ocenio je kao "potpuno izmišljene i spekulativne pretpostavke".

Netanijahu je podsetio da se Izrael pridružio rezolucijama Ujedinjenih nacija u kojima se osuđuje "ruska invazija", kao i da je Ukrajini isporučio sistem ranog upozorenja za otkrivanje raketnih napada.

A Rusiji  je, kako navodi, preneo zabrinutost zbog sve jačih vojnih veza sa Iranom, koji je Moskvu navodno snabdevao dronovima korišćenim na bojnom polju u Ukrajini.

Zauzvrat, piše "Volstrit džornal", Moskva je pomogla Iranu sa svojim sajber sposobnostima, a i razmatra zahteve da pruži pomoć u mlaznim lovcima, borbenim helikopterima i potencijalno kapacitetima za proizvodnju raketa.

"To je veoma uznemirujuća veza. Izneli smo Rusima svoju zabrinutost", rekao je Netanijahu.

"Gvozdena kupola" je sistem protivvazdušne odbrane koji se smatra jednim od najefikasnijih sistema protiv raketa kratkog dometa.

Razvila ga je izraelska kompanija "Rafael advans difens sistems", u saradnji sa američkim "Rajteonom". Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornjičuk još početkom prošlog jula rekao je da je Kijev zainteresovan da dobije to oružje.