Svet

Robert Kenedi: Ponosan sam što se sviđam Trampu, ne znam da li ću podržati Bajdena

Kandidat za demokratsku nominaciju nije hteo da se obaveže da će, u slučaju da ne dobije podršku stranačkih kolega, podržati partijskog rivala
Robert Kenedi: Ponosan sam što se sviđam Trampu, ne znam da li ću podržati Bajdena© Tanjug/Randy Hoeft/The Yuma Sun via AP

Kandidat u američkoj trci za predsednika, Robert F. Kenedi Mlađi, ima svog favorita. Ali, to nije njegov stranački kolega Džozef Bajden. Zapravo, Kenedi je fan bivšeg predsednika Donalda Trampa. Ne samo da ne želi da napada republikanskog rivala, već mu laska to što Tramp za njega ima lepe reči.

"On je čovek zdravog razuma, kao i ja. Dakle, bilo da ste konzervativac ili liberal, zdrav razum je zdrav razum. Radi vrlo dobro, video sam anketu. Prilično dobro!", rekao je Tramp o svom potencijalnom rivalu na predsedničkim izborima koji će se održati u Americi 2024. godine.

U maniru, "ti meni vojvodo, ja tebi serdare", odgovara i Kenedi.

"Ponosan sam što se sviđam predsedniku Trampu", rekao je on ističući da neće da napada republikanskog političara.

Kenedijevo izbegavanje prilike da kritikuje Trampa mediji ocenjuju kao najnoviji znak da ovaj predsednički kandidat ide tankom linijom između demokratske i republikanske stranke.

On se ipak neće obavezati da, ako izgubi, podrži onog ko osvoji demokratsku nominaciju.

"Dakle, ako ne dobijete nominaciju, nećete podržati predsednika Bajdena?", upitala ga je moderatorka Elizabet Vargas u emisiji "Taun hol" televizije "Njuz nejšena".

"Ne znam šta da radim. Da vidimo šta se dešava u ovoj kampanji. Da vidimo, ako ljudi žive u skladu sa demokratskim vrednostima i vode debate i diskusije i, znate, razgovaraju jedni sa drugima…Ali ja neću da grizem", nesiguran je bio Kenedi.

Još jednom pritisnut da odgovori da li će, ako izgubi demokratsku nominaciju, podržati kandidata protivničke stranke ili će se kandidovati kao nezavisni kandidat Kenedi je rekao: "Moj plan je da pobedim na ovim izborima, a nemam plan B".

Sin bivšeg državnog tužioca Roberta F. Kenedija i sinovac bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, u aprilu je najavio da će se boriti za demokratsku nominaciju.

Neke demokrate brinu i da bi naslednik čuvene političke familije, mogao da se kandiduje kao nezavisni kandidat na opštim izborima, potencijalno tako oduzimajući glasove Bajdenu i pomažući Trampu.

image