Orban pita Brisel: Gde su naše pare?

Mađarski premijer kritikovao je situaciju u bloku pred odlazak na samit u Briselu

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je trenutnu situaciju u Evropskoj uniji, ističući da u tom bloku ne preovlađuju ni mir ni prosperitet.

"Evropska unija je osnovana zbog dva cilja. Prvo, za mir, a tamo sada besni rat. Drugo, utemeljena je zbog prosperiteta, a ekonomija EU sada je sve više tema za zabrinutost", napisao je Orban na stranici mađarske vlade na Fejsbuku, pred odlazak na godišnji samit bloka u Briselu.

Na dvodnevnom samitu koji počinje danas, na dnevnom redu lidera EU naći će se i pokušaj oružane pobune u Rusiji i vojni sukob u Ukrajini, kao i o dalja podrška bloka Kijevu. Razgovaraće se i o načinima da se legalno iskoriste zamrznuta ruska sredstva, ali i  o odnosima sa Kinom i regulisanju migrantskih tokova iz Azije i Afrike.

Mađarski premijer Viktor Orban takođe je na Tviteru kritikovao način na koji Evropska unija troši svoj novac odnosno, sudeći po njegovoj objavi, kako ga rasipa.

Posle samo dve godine trošenja sedmogodišnjeg budžeta, Brisel već ostaje bez para, napisao je mađarski premijer.

"Kako se ovo dogodilo? Šta se desilo s budžetom? Gde su pare Evropska komisijo?", tri puta se zapitao Orban u najnovijoj objavi o budžetu EU.