Svet

Bela kuća o Bajdenovom zdravstvenom stanju: Predsednik pati od apneje u snu

Zdravlje najstarijeg američkog predsednika, koji se bori za reizbor 2024, nalazi se u centru pažnje birača
Bela kuća o Bajdenovom zdravstvenom stanju: Predsednik pati od apneje u snuwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP

Predsednik Džo Bajden koristi aparat za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP), kako bi rešio poremećaj zvani apneja u snu, saopštila je Bela kuća, dajući objašnjenje za tragove na Bajedenovom licu koje je za sobom ostavio ovaj uređaj.

Apneju u snu karakterišu abnormalni obrasci disanja tokom spavanja, koji mogu probuditi pacijenta ili, u teškim slučajevima, dovesti do opasnog nedostatka kiseonika, pa i do smrti.

CPAP mašine se koriste kako bi disajni putevi ostali prohodni, koristeći konstantan pritisak na gornje disajne puteve preko maske za lice.

Portparol Bele kuće Endru Bejts potvrdio je da Bajden koristi ovaj aparat: "Sinoć je koristio CPAP mašinu, što je uobičajeno za ljude sa tom istorijom bolesti", rekao je Bejts, dok je drugi neimenovani zvaničnik rekao Rojtersu da je Bajden počeo da koristi uređaj poslednjih nedelja kako bi poboljšao kvalitet sna.

Saopštenje Bele kuće usledilo je nakon što su novinari, tokom njegovog boravka u Čikagu, primetili tragove na Bajdenovom licu, što je sugerisalo da je nosio neku vrstu kaiševa.

"Blumberg" je konstatovao da ovaj poremećaj nije povezan ni sa kakvim novim medicinskim stanjem američkog predsednika.

Prethodni medicinski izveštaji Bele kuće otkrili su da Bajedn pati od apneje u snu, kao i višestruke prethodne operacije sinusa.

Sekretar za štampu Karin Žan Pjer otkrila je prošle godine da Bajden pati od periodičnih napada kašlja, kao i da mu je dijagnostikovana astma, zbog čega koristi inhalator.

Starost i zdravlje Bajdena bili su u centru pažnje mnogih američkih glasača, jer se američki predsednik bori za reizbor 2024. godine. Nedavno istraživanje pokazuje da više od dve trećine Amerikanaca veruje da je Bajden "previše star" da bi služio drugi predsednički mandat, uključujući 48 odsto anketiranih demokrata.

U drugom istraživanju, koje je sproveo "En-Bi-Si njuz", 70 odsto Amerikanaca smatra da Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje, dok je 69 odsto navelo njegove godine kao razlog.

image