Svet

Herš: Ukrajini će trebati 117 godina da zauzme teritorije u Donbasu

Heršovi izvori kažu da postoji veliki disparitet između onoga sa čime zvanični Vašington izlazi u javnost i procena američke obaveštajne zajednice, te da ukrajinska ofanziva daje veoma slabe rezultate
Herš: Ukrajini će trebati 117 godina da zauzme teritorije u Donbasuwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko/Keystone Press Agency

Ako nastavi istim tempom, Kijevu će biti potrebno 117 godina da povrati svu izgubljenu teritoriju koju smatra svojom, zaključio je Simor Herš.

Pozivajući se na svoje izvore iz američke obaveštajne zajednice, nagrađivani novinar navodi da su ukrajinske snage zauzele svega oko 113 kvadratnih kilometara tokom prve dve nedelje ofanzive, u odnosu na oko 103.600 kvadratnih kilometara koje kontroliše ruska vojska.

Povrh toga, napominje da tu teritoriju čini većma čini otvoreno prostranstvo, koje je teško braniti od protivnika.

"Rečeno mi je da se ukrajinske snage u proteklih deset dana nisu učinile nikakve značajnije proboje ruske odbrane. Oni su povratili još samo dve kvadratne milje teritorije koju su zauzeli Rusi. Tim tempom, kako šaljivo zaključuje jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog će biti potrebno 117 godina" da zauzme izgubljene teritorije, piše Herš na svom "Sabstek" blogu.

On takođe napominje da postoji veliki disparitet između procena američke obaveštajne zajednice o situaciji i onoga što "Bela kuća i pokorna štampa iz Vašingtona predstavljaju javnosti, nekritički reprodukujući izjave Blinkena i njegovih kohorti jastrebova."

Dodaje da ne postoje javni dokazi da Bajden i njegovi viši savetnici u Beloj kući i Stejt departmentu uopšte razumeju realnost situacije na terenu, napomenuvši da Rusija ima skoro potpunu kontrolu nad četiri oblasti koje su se na referendumima prošle godine odlučile za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, odnosno Hersonom, Zaporožjem, Donjeckom i Luganskom.

"Sledeći korak, pod pretpostavkom da se ne desi čudo na bojnom polju, biće na Putinu. Mogao bi jednostavno da stane tamo gde jeste i da vidi da li će Bela kuća prihvatiti vojnu realnost i hoće li tražiti prekid vatre, uz pokretanje formalnih pregovora o kraju rata", dodaje američki novinar.

Takođe napominje da Ukrajini predstoje izbori u aprilu sledeće godine, pod uslovom da se uopšte organizuju, budući da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ukinuo izbore dok se zemlja nalazi pod ratnim zakonodavstvom.

Bajdenovi politički problemi, u kontekstu predstojećih izbora u SAD naredne godine, "akutni su - i očigledni", piše Herš.

On podseća da skorašnje ankete ukazuju na Bajdenovu opadajuću popularnost, citirajući članak "Vašington posta" u kojem se navodi da aktuelni predsednik uživa "skoro univerzalnu podršku unutar sopstvene stranke, gotovo nikakvu kod opozicione stranke i užasnu među nezavisnim glasačima", dodavši da se konkretna anketa "Galupa" o kojoj taj list piše i nije bavila američkom podrškom Ukrajini.

"Predstojeća katastrofa u Ukrajini i njene političke implikacije trebalo bi da budu poziv na uzbunu za one demokrate iz Kongresa koji podržavaju predsednika, ali se ne slažu sa njegovom spremnošću da proćerda milijarde dolara u Ukrajini uz nadu za čudo koje se neće desiti", piše Herš.

"Možda bi bilo mudro da Džo Bajden govori otvoreno o ratu i njegovim raznim problemima za Ameriku – i da objasni zašto se više od 150 milijardi dolara koje je njegova administracija do sada uložila pokazalo kao veoma loša investicija", zaključuje novinar.

image