Svet

Kina će se boriti protiv težnji SAD da ograniče njenu moć

Činjenica da SAD otvoreno govori o želji da što više ograniči moć Pekinga je zabrinjavajuća, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine
Kina će se boriti protiv težnji SAD da ograniče njenu moćNone © Tanjug/AP Photo/Kiićiro Sato

Zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova poručio je danas da će Peking štititi svoje nacionalne interese nakon što su Sjedinjene Američke Države zvanično označile Kinu kao svoju glavnu pretnju.

"Obratili smo pažnju na vladin izveštaj o američkoj Strategiji odbrane. Taj izveštaj, kao i dokument o državnoj bezbednosti koji je nedavno objavila Bela kuća, usmeren je ka razbuktavanju konfrontacije između vodećih država", ocenio je portparol kineskog ministarstva Žao Liđijan.

"Ovaj izveštaj prožet je ideologijom Hladnog rata", naveo je on, dodajući da poslednji podaci svedoče o "opasnim namerama SAD, koje pokušavaju da nađu izgovor da izvrše pritisak na Kinu" i ograniče njenu moć. "Čvrsto ćemo se zalagati za državni suverenitet, bezbednost NR Kine i interese nacionalnog razvoja", istakao je zvanični Peking.

Kako je nedavno naveo savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, Vašington priznaje da "Kina predstavlja najozbiljniji geopolitički izazov za Ameriku" te da "će se to u velikoj meri manifestovati u Indo-pacifičkom regionu". Štaviše, dodao je Saliven, "problem ima i globalni karakter".

Kako su nedavno naveli u SAD, ova decenija predstavlja presudan period tokom kojeg će se odrediti uslovi konkurencije sa Kinom, ali i mogućeg rešenja drugih ozbiljnih problema.

Saliven je još ocenio da je Rusija ozbiljno opasan protivnik ne samo za SAD, već i za ceo svet, dodajući da je potrebno stvoriti još jaču koaliciju država kako bi se ojačao njihov kolektivni uticaj i uspešno oblikovala globalna strateška situacija.

image