Tramp: Vreme je da se rat prekine, ali i da Ukrajina odustane od dela teritorije

Sada je vreme za to, da dovedete dve strane za sto i da ih naterate da postignu mir, poručio je bivši američki predsednik

Nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je sada vreme za SAD da pokušaju da postignu sporazumni mirovni sporazum u Ukrajini, ne isključujući teritorijalne ustupke u korist Rusije.

"Ja želim da ljudi prestanu da ginu zbog ovog sumanutog rata", rekao je on u intervjuu za Rojters.

Tramp nije odbacio mogućnost da će Kijev morati da se odrekne dela svojih teritorija kako bi se sukob okončao, dodajući da bi, ukoliko on postane predsednik, "sve moglo da bude predmet pregovora", ali i da su Ukrajinci "zaslužili mnogo pohvala".

"Mislim da su oni zaslužili da zadrže ono što su zaradili i mislim da bi Rusija na to mogla da pristane. Morate da imate dobrog posrednika ili pregovarača, što sada nije slučaj", rekao je bivši predsednik.

"Smatram da je izgradnja mira najbitnija stvar koju bi SAD trebalo da rade u ovom trenutku - dovođenje Rusije i Ukrajine za pregovarački sto i izgradnja mira. To je moguće", rekao je Donald Tramp. "Sada je vreme za to, da dovedete dve strane za sto i da ih naterate da postignu mir."

Tramp je rekao da, ukoliko Putin ne bi bio na vlasti u Rusiji, vi "ne znate kakve su alternative. One mogu biti bolje, ali mogu biti i dosta gore".

Kada su u pitanju optužnice koje je Međunarodni krivični sud sredinom marta podneo protiv ruskog predsednika, Tramp je rekao da bi "o Putinovoj sudbini trebalo diskutovati kada rat bude okončan, zato što ako sada budete govorili o toj temi, nikada neće doći do mira".

Tramp se oštro usprotivio navodnoj kineskoj "špijunskoj bazi" na Kubi i rekao je da, ukoliko Kina odbije da je zatvori u roku od 48 sati, on bi uveo nova trgovinska ograničenja protiv te zemlje.

"Dao bi im 48 sati da odu. A ako ne bi otišli, uveo bi im carine od 100 odsto na sve što oni prodaju Sjedinjenim Državama, i onda bi otišli za dva dana. Oni bi otišli za jedan sat", rekao je nekadašnji predsednik.

Tramp nije precizirao da li bi podržao Tajvan u direktnom vojnom sukobu sa Kinom.

"Ja ne govorim o tome. To je zato što ne želim da oslabim svoju pregovaračku poziciju", rekao je on. "Sve što mogu da kažem je da za četiri godine (njegovog predsedničkog mandata), nije bilo nikakve pretnje. To se neće desiti ako ja budem bio predsednik".

Aktuelni favorit za osvajanje republikanske nominacije na sledećim predsedničkim izborima rekao je i da bi Kini trebalo dati rok od 48 sati da ukloni navodne "špijunske kapacitete" sa Kube, navodi ta agencija.