OPEK zabranio zapadnim medijskim kućama da izveštavaju sa njegove konferencije

Sekretarijat ove organizacije nije naveo razlog za svoju odluku

OPEK je otkazao akreditacije novinarima "Blumberga", Rojtersa i "Volstrit džornala" za konferenciju ove organizacije, koja će se održati u Beču, prenosi "Blumberg".

Konferenciji OPEK-a prisustovaće šef "Britiš petroleuma" Bernard Luni i visoki zvaničnik Evropske unije Kadri Simson.

"Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da OPEK isključi određene novinare, uključujući `Blumberg`, sa seminara sledeće nedelje", navodi se u saopštenju "Blumberga", i dodaje: "Radi transparentnosti tržišta, snažno se zalažemo da OPEK dozvoli novinarima relevantnih globalnih novinskih kuća da prisustvuju ovom događaju."

Rojtersu i "Volstrit džornalu" takođe su povučene akreditacije, tvrde anonimni izvori upoznati sa situacijom. Rojters i "Volstrit džornal" nisu imali komentar.

Predstavnici OPEK-a, organizacije zemalja izvoznica nafte, koja dogovara zajedničku politiku proizvodnje nafte, okupiće se od 5. do 6. jula, na konferenciji u državnoj palati Hofburg u Beču.

Ovo je drugi put za mesec dana da je OPEK isključio novinare sa svojih sastanaka. U maju je grupa odlučila da ne poziva novinare "Blumberga", Rojtersa i "Volstrit džornala" na sastanak koji je održan 3. i 4. juna, iako je drugim novinarima bilo dozvoljeno da prisustvuju.

OPEK nije obrazložio svoju odluku. "Ovo je naša kuća", rekao je kratko generalni sekretar OPEK-a Haitam el Gais na konferenciji za novinare.

Izvršni direktori, uključujući izvršnog direktora BP Bernarda Luneja, učestvovaće na konferenciji, koja se više fokusira na proivodnju nego na politiku OPEK-a. Konferenciji će prisustvovati i evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Portparolka BP odbila je da komentariše ovu odluku. Na pitanje o zabrani, evropski zvaničnik Simson je izjavio: "Prisustvujem seminaru OPEK-a 5. jula kao govornik na temu energetske održivosti i odlučio sam da ne sarađujem sa medijima prisutnim na konferenciji."

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije saopštilo je da nema saznanja o dnevnom redu ili aranžmanima za učešće na događajima čiji je domaćin OPEK.

"Koristimo ovu priliku da istaknemo da je sloboda medija, uključujući omogućavanje medijskog izveštavanja o političkim dešavanjima, kamen temeljac svakog demokratskog društva", saopštilo je austrijsko ministarstvo putem mejla.