Svet

Makron nakon sastanka vrha države: Za nerede su krivi roditelji i društvene mreže (VIDEO)

Francuski predsednik sazvao je za danas drugi krizni sastanak svog kabineta

Francuska će otkazati nekoliko javnih događaja zbog nemira koji su izbili nakon što je policija ubila tinejdžera u saobraćajnoj kontroli. Na ulicama francuskih gradova biće raspoređeno još više policije ako dođe do novih nereda, to je odlučeno na hitnom sastanku vrha države koji je održan u Parizu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je nakon sastanka da je smrt mladića instrumentalizovana, te je osudio kao neprihvatljivo iskorišćavanje smrti tinejdžera.

Kako je rekao, trenutna situacija je neprihvatljiva i neopravdana.

On nije najavio vanredno stanje, ali je izneo niz mera kojima će pokušati da uguši nasilje.

Predsednik Francuske je okrivio društvene mreže, kao i video igrice za nerede u Francuskoj i rekao da će vlasti povući poteze da se osetljiv sadržaj povuče sa naloga na tim mrežama, na Snepčetu i Instagramu. Zato, kako tvrdi, za nerede nije kriva država, već roditelji, koji bi trebalo da drže svoju decu kod kuće, dalje od nereda.

"Ponekad imamo osećaj da neki od njih žive na ulici, u video-igricama koje su ih otrovale", naveo je Makron govoreći o mladima koji su učestvovali u incidentima, prenosi Gardijan.

Kako je rekao, biće identifikovani oni koji su pozivali na nerede na društvenim mrežama.

U Parizu je održan hitan sastanak vrha države zbog nasilnih protesta koji traju već tri noći širom Francuske nakon što je policija ubila mladića od 17 godina u saobraćajnoj kontroli. Sastanku su prisustvovali Makron, premijerka Elizabet Born i ministri u vladi.

Makron je prethodno napustio samit EU u Briselu, a njegova konferencija za novinare je otkazana, objavio je Bi-Bi-Si.

Makron je saopštio da su u neredima širom grada 492 zgrade oštećene, 2.000 vozila izgorelo, a zabeleženo je 3.880 požara, prenosi agencija AFP.

Grad Marsej zabranio je javne demonstracije posle sinoćnjih nasilnih protesta. Sav javni prevoz u Marseju, drugom po veličini gradu u zemlji, takođe će prestati večeras od 19 sati po lokalnom vremenu, saopštile su lokalne vlasti.

Javni prevoz u regionu Pariza biće obustavljen svakog dana posle 21 sat do daljeg, saopštili su nadležni.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je danas da će vlada na hitnom sastanku razmotriti sve opcije za vraćanje reda u zemlji.

Prioritet je da se obezbedi nacionalno jedinstvo i uspostavljanje reda, rekla je Born novinarima tokom posete predgrađu Pariza, preneo je Rojters.

Policija je u toku noći uhapsila više od 800 osoba širom zemlje nakon nasilja koje je izbilo i u Marselju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu tokom treće noći protesta.

Gradonačelnik Nantera Patrik Žari rekao je ispred kancelarije premijerke u Parizu da je došao na sastanak državnog vrha kako bi preneo emocije i bes koje osećaju stanovnici tog grada nakon smrti mladića.

U ovom trenutku nije planirao da bude uveden policijski čas u Nanteru, dodao je rekavši da je deeskalacija nasilja prioritet. 

Hitan krizni sastanak

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je za danas drugi krizni sastanak svog kabineta, posle treće noći nereda koji se šire Francuskom, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, koji je u četvrtak uveče rasporedio 40.000 policajaca u pokušaju da uguši nemire tokom treće i najgore noći, naveo je da je policija uhapsila više stotina ljudi zbog nereda.

Nasilje je pogodilo Marsej, Lion, Po, Tuluz i Lil, kao i delove Pariza, uključujući predgrađe radničke klase Nanter, gde je 17-godišnjog Naela M. policija ubila iz vatrenog oružja u utorak. Inače, žrtva je alžirskog i marokanskog porekla.

Širom zemlje povređeno je 249 policajaca, saopštile su vlasti.

Neke zapadne vlade upozorile su svoje građane u Francuskoj da budu oprezni.

Amerikancima je upućeno upozorenje da "treba da izbegavaju masovna okupljanja i područja značajne policijske aktivnosti", navela je američka ambasada u tvitu u četvrtak, dok su britanske vlasti pozvale Britance da prate medije i izbegavaju proteste.

image