UN: Ubistvo tinejdžera trenutak da se Francuska pozabavi rasizmom u policiji

Portparolka UN je pozvala vlasti da prilikom upotrebe sile za suzbijanje nasilnih elemenata na demonstracijama, poštuju principe zakonitosti

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta zbog ubistva tinejdžera od strane policije koje je izazvalo nemire širom Francuske.

"Ovo je trenutak da se zemlja ozbiljno pozabavi pitanjim rasizma i rasne diskriminacije u policiji", rekla je portparolka UN Ravina Šamdasani, prenosi Rojters.

Šamdasani je naglasila značaj "mirnog okupljanja" i pozvala vlasti da prilikom upotrebe sile za suzbijanje nasilnih elemenata na demonstracijama, poštuju "principe zakonitosti, neophodnosti, proporcionalnosti, nediskriminacije, predostrožnosti i odgovornosti".

Policija je tokom noći uhapsila 667 osoba širom Francuske nakon nasilja koje je izbilo u Marselju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu tokom treće noći protesta zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla koga je ubio policajac u utorak, jer nije zaustavio automobil.