SAD bi uskoro mogle da odobre slanje kasetne municije u Ukrajinu?

Diskusije o isporuci ove vrste municije pojačane su poslednjih dana otkako su pokušaji Ukrajine da na bojnom polju probije ruske redove zapeli

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena aktivno razmatra mogućnost da pošalje kasetnu municiju Ukrajini kako bi pomogli da ukrajinska kontraofanziva probije rusku odbranu, piše "Politiko" pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Oni su naveli da se uskoro očekuje konačna odluka i da bi, ukoliko bude odobreno, oružje moglo da bude uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sledećeg meseca.

Diskusije o slanju ove vrste municije pojačane su poslednjih dana otkako su pokušaji Ukrajine da na bojnom polju probije ruske redove završili u ćorsokaku. Nekoliko viših američkih zvaničnika smatra da bi municija mogla da bude samo manji deo sredstava koja bi mogla da pomognu da ukrajinska kampanja bude uspešnija.

SAD do sada nisu bile spremne da ispune zahteve Ukrajine za ovim oružjem zbog rizika po civile i zato što su neki ključni saveznici SAD, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, potpisnici zabrane kasetne municije koja predstavlja dugoročni rizik za svakoga ko na nju naleti, slično nagaznim minama.

Krajem prošle godine, američka administracija saopštila je da ima nedoumice oko slanja municije Ukrajini, uglavnom iz humanitarnih razloga, ali i zato što je tada procenjeno da nije potrebna Kijevu. Mogućnost slanja municije nikada nije bila isključena, ali ona kasetna se do sada nije razmatrala jer su prednost imale druge vrste naoružanja.  

Unutrašnja debata sada se pojačala sa razvodnjavanjem kontraofanzive, pa neki zvaničnici kažu da je administracija bliža tome da odobri slanje kasetne municije nego u bilo kom drugom trenutku sukoba.

Svo troje zvaničnika sa kojima je razgovarao "Politiko" ističu da konačna odluka još uvek nije doneta i da ne znaju ni kada bi moglo da bude odlučeno.

Iz Pentagona su rekli da nemaju ništa da saopšte u vezi sa naoružanjem, a Bela kuća nije odgovorila na zahtev medija u vezi s ovim pitanjem.

Kasetna municija mogla bi da bude korišćena na artiljerijskim raketnim sistemima velike mobilnosti i haubicama "hovicer" koje su SAD obezbedile Ukrajini kao deo svog paketa pomoći od 41 milijardu dolara.

Kasetna municija raspršuje veliki broj manjih eksplozivnih naprava na širem području i može da ubije i civile koji se nalaze u blizini mesta dejstava. Neeksplodirana sredstva takođe mogu da naude civilima i otežavaju kretanje vojnika, dodaje se u tekstu.

SAD nisu među više od 100 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum koji zabranjuje upotrebu kasetne municije, ali je Kongres ograničio mogućnost Vašingtona da isporučuje ovu vrstu naoružanja zbog rizika od stradanja civila. Predsednik ili državni sekretar mogu da u slučaju nužnosti zaobiđu ta ograničenja.

Prošle nedelje šef Pentagona za Evropu Lora Kuper rekla je Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma da bi kasetna municija bila "korisna, naročito protiv ukopanih ruskih položaja na frontu".