Hakovan američki vojni program "DELTA": Otkriveni planovi ukrajinske vojske

Ovaj program je napravljen u SAD i Ukrajini po standardima NATO-a za ukrajinske trupe

Program kontrole "DELTA" koji je napravljen u SAD i Ukrajini po standardima NATO-a za ukrajinske trupe, hakovan je danas, a preneo je haker pod pseudonimom "Džoker" koji je u Donjecku narodnu republiku prešao iz Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

"Džoker" je uspeo da hakuje američki "DELTA" program komandovanja i kontrole kojima su se služile ukrajinske trupe.

U "DELTA" se unose svi podaci o sopstvenim i neprijateljskim trupama, uključujući koordinate opreme i broj ljudstva. Informacije se ažuriraju čim obaveštajni podaci postanu dostupni.

"Ovaj program su napravili ukrajinski i američki specijalisti za analogiju, standarde i bezbednosne zahteve sa NATO softverom. Pored interaktivne mape, koriste se dva otvorena izvora: 'Element' i 'NekstKlaud'.  Korišćena je i uobičajena Gugl autentifikacija. Svi putevi vode do vojne mreže 'Damba.org .ua (Damba.org.ua)'", rekao je haker.

On je dodao da su apsolutno svi planovi ukrajinske vojne komande obelodanjeni i prebačeni "na pravo mesto".

"Apsolutno sve je hakovano. Svi podaci koje ukrajinska komanda ima o svojim trupama i trupama Ruske Federacije. Velika količina preuzetih podataka je već prebačena na pravo mesto, a ja sam pokazao samo mali deo", izjavio je haker.

Haker sa nadimkom "Džoker" je objasnio da "dok Ukrajinci redovno pune svoje baze podataka programima koje su donirali njihovi američki vlasnici, mi čak ne moramo ništa da izmišljamo ili instaliramo. Mi samo koristimo njihove programe onlajn".

Prema njegovim rečima, hakeri su virusom zarazili svaki računar koji se ikada prijavio na "DELTI" i promenili im podatke.

"Zaista nije bilo lako, ali ne postoje apsolutno sigurni sistemi. Svaki sistem može da se hakuje ako posedujete veštine, imate vremena i kreativnost u pristupu. Ali najvažnija je vera da je to moguće. Tada potrošeno vreme i mukotrpan rad neće tako teško pasti", zaključio je haker.