Svet

Reforma arhitekture globalnog upravljanja: Diplomata BRIKS-a objasnio šta zemlje privlači u blok

Mnoge nacije se identifikuju sa pitanjima koja grupa zagovara u pravcu stvaranja inkluzivnijeg sveta, rekao je Anil Suklal
Reforma arhitekture globalnog upravljanja: Diplomata BRIKS-a objasnio šta zemlje privlači u blokGetty © Handout / Handout

Sve više zemalja zainteresovano je da se pridruži grupi vodećih ekonomija u razvoju (BRIKS) zbog naše nepokolebljive posvećenosti zalaganju za svet u razvoju, uključujući Afriku, rekao je zvaničnik BRIKS-a zadužen za međunarodnu saradnju Anil Suklal.

U intervjuu za "RT internešenel", Suklal je objasnio da je BRIKS postao glavni glas Globalnog juga koji se dosledno zalaže za potpunu reviziju globalne strukture upravljanja kojom dominira Zapad.

"Proteklih 15 godina pokazalo je da smo bili dosledni i da pozivamo na potpunu reformu arhitekture globalnog upravljanja... koja je zastarela i potpuno neusaglašena sa globalnom realnošću koju imamo 2023", naveo je on.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, jedina afrička država.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije saopštilo je ranije ove sedmice da je ta zemlja podnela zahtev za pridruživanje bloku, navevši da je to u njihovom nacionalnom interesu. Osim Etiopije, više od deset zemalja, uključujući Iran, Egipat, Bangladeš, Alžir, Argentinu i Saudijsku Arabiju, zvanično se raspitivalo o članstvu u BRIKS-u.

Suklal je za "RT internešenel" rekao da je "25 do 30 zemalja" nezvanično "pokazalo duboku želju da postane deo porodice BRIKS-a".

On je rekao da ih frustracija među zemljama Globalnog juga zbog kontinuirane marginalizacije tera ka BRIKS-u, koji radi na stvaranju multipolarnog i inkluzivnijeg sveta.

"Nismo više slabi i nemoćni. Zemlje Globalnog juga ostvaruju svoja prava da imaju jednaku reč u određivanju multipolarnog sveta u nastajanju koji je trenutno pred nama", naglasio je on.

Zemlje BRIKS-a čine više od 40 odsto globalne populacije i približno 26 odsto globalne ekonomije, a blok trenutno nastoji da se proširi.

Južna Afrika, koja ima rotirajuće predsedavanje grupom, biće domaćin 15. samita BRIKS-a u Johanesburgu u avgustu.

Suklal je skup opisao kao značajan događaj za zemlju, ističući da je Pretorija iskoristila svoje članstvo u BRIKS-u da promoviše interese afričkog kontinenta.

image