Svet

Za Austriju ne postoji alternativa ruskom gasu: Beč ne želi da zna odakle stiže

Mislimo da mnogo više od deklarisanih 64 odsto gasa dolazi iz Rusije, kaže jedan od poslanika Slobodarske partije Austrije
Za Austriju ne postoji alternativa ruskom gasu: Beč ne želi da zna odakle stiže© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Za Austriju ne postoji alternativa ruskom gasu, izjavio je za "RIA Novosti" poslanik desničarske Slobodarska partija Austrije Roman Hajder.

On je prokomentarisao ranije izjave ministarke energetike Austrije koja je tvrdila da uvoz ruskog gasa nije sigurna opcija i objasnio da je ministarka, zapravo, "zaluđena zelenom agendom" i da ne zna kako da na pravilan način prekine sa zavisnošću od ruskog gasa. 

"Zbog toga, ona je pozvala dobavljače gasa da joj kažu kako to da uradi. Posle sastanka nije znala ništa više nego ranije. Istina je da za Austriju nema alternative ruskom gasu", rekao je Hajder.

On je naglasio da deo gasa u Austriju dolazi i iz Nemačke i Italije, međutim, prema njegovim rečima, Beč "ne želi da zna odakle ove zemlje dobijaju ovaj gas".

"Tako da smo skloni da verujemo da mnogo više od deklarisanih 64 odsto dolazi iz Rusije", zaključio je poslanik.

Ministarka energetike u ponedeljak je izjavila da Austrija, kao i pre, većinu svojih zaliha gasa dobija iz Rusije. Ona je tada napomenula da se moraju uložiti napori da se ruski energetski resursi napuste.

Skladišta gasa u Austriji trenutno su popunjena do 80 odsto, a cene energenata su, generalno, pale. 

Evropska unija, podsetimo, nije uvela sankcije protiv uvoza ruskog gasa, ali je većina zemalja članica, nakon početka Specijalne operacije, postavila cilj da smanji kupovinu ovog energenta od Rusije i time smanji energetsku zavisnost od Moskve.

image