Svet

Borelj: Ukrajinu uskoro čekaju veoma bitni događaji

Pregovori između Kijeva i Moskve će zavisiti od onoga što će se desiti narednih dana, kaže šef evropske diplomatije
Borelj: Ukrajinu uskoro čekaju veoma bitni događajiwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj najavio je danas za televiziju "TVE" da Ukrajinu u okviru Saveta EU očekuju "veoma bitni događaji".

Kako je objasnio, odluke će biti povezane sa onim "što će se desiti na frontu i sa manje ili više zakulisnim pregovorima koji imaju za cilj završetak konflikta". 

Pregovori između Kijeva i Moskve će zavisiti od onoga što će se desiti narednih dana, dodao je Borelj, nakon čega je poručio da se broj mirovnih inicijativa povećava. 

U isto vreme, "Vašington post" je preneo da je Kijev navodno predao direktoru CIA plan o početku pregovora sa Moskvom, koji mu je pokazan tokom njegove nedavne nenajavljene posete Kijevu. Direktor CIA Vilijam Berns, prema pisanju medija, razgovarao je tada sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o povratku teritorija nad kojim je Kijev izgubio kontrolu, a lider Ukrajine navodno je izjavio da namerava da otpočne pregovore sa Kremljom krajem ove godine. U planu je da se, nakon povratka velikog dela teritorije, na granicu sa Krimom razmeste artiljerija i raketni sistemi, nakon čega bi otpočeli pregovori sa Moskvom. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, takođe, je juče poručio za strane medije da planira da pokaže rezultate ukrajinske ofanzive do početka sledećeg NATO samita u Litvaniji, koji je planiran za 11. i 12. jul. 

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, dugonajavljivana ofanziva Kijeva počela je 4 juna, dok su američki mediji prenosili da se ona i ovaj put odvija sporije nego što je bilo planirano. 

image