Letonija bez Rusa izgubila trećinu turista: "Morate da odete iz te zemlje"

Zabrana za skoro sve ruske turiste, osim onih koji imaju državljanstvo EU, zadala je ogroman udarac letonskoj industriji turizma

Letonija je izgubila trećinu turista nakon što je zabranila dolazak velikom broju ruskih posetilaca, rekao je predsednik letonskog Udruženja hotelijera i ugostitelja Andris Kalnins.

Ova baltička država je, kako zbog blizine, tako zbog kulturnih i istorijskih veza (kao deo bivšeg SSSR), za Ruse dugo bila popularna turistička destinacija. 

U septembru 2022. godine Letonija je blokirala turizam iz Rusije, a ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevičs je tvitovao: "Niste dobrodošli ovde – morate da prekinete rat protiv Ukrajine i da odete iz te prelepe zemlje!"

Zabrana za skoro sve ruske turiste, osim onih koji imaju državljanstvo EU, zadala je ogroman udarac letonskoj industriji turizma. 

"Nemoguće je nadomestiti slovensko tržište koje smo izgubili. Ranije smo imali oko 30 odsto turista koji su dolazili iz Rusije", rekao je Kalnins.

Prošle nedelje, nakon pobune Vagner grupe u Rusiji, Letonija je dodatno pooštrila graničnu kontrolu i prestala da izdaje sve vrste viza ruskim građanima.

Predstavnici turističke industrije u toj državi su priznali da je "Rusija bila važno tržište".

Generalni direktor "Baltik travel grupa" Vladislav Korjagin naveo je da im ruski turisti "naravno nedostaju", dodajući da "iz ekonomske perspektive, odluka da im se zabrani dolazak možda nije pomogla lokalnim preduzećima".